Marile fabrici de cacao din Africa au oprit producția. Prețurile au luat-o razna. Criză la giganții Nestlé, Hershey, Mondelēz
Potrivit Reuters, patru surse de tranzacționare au raportat că marile fabrici de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana au oprit sau au redus procesarea din cauza constrângerilor financiare în cumpărarea boabelor, ceea ce ar putea cauza o creștere semnificativă a prețurilor ciocolatei la nivel global.
Producătorii de ciocolată au majorat prețurile pentru consumatori din cauza a trei ani consecutivi de recolte slabe de cacao în cele două țări responsabile pentru aproape 60% din producția mondială de cacao, fiind anticipată o a patra recoltă slabă, ceea ce a făcut ca prețurile la cacao să se dubleze în ultimul an, relatează FoodBev.com.
Coasta de Fildeș își închide fabricile
Producătorii de ciocolată se bazează pe procesatori pentru a transforma boabele de cacao brute în unt și lichior pentru producția de ciocolată. Cu toate acestea, procesatorii susțin că nu își permit să cumpere boabele care au ajuns la un preț de neconceput.
Transcao, un procesator de fructe de cacao din Côte d’Ivoire controlat de stat, a încetat să mai cumpere boabe din cauza preocupărilor legate de prețuri. Fără a dezvălui capacitatea operațională, compania continuă să proceseze din stocurile existente. Între timp, două surse din industrie, vorbind sub protecția anonimatului, au declarat că fabrica este aproape inactivă.
Una dintre cele două surse a menționat că alte fabrici majore de stat din Coasta de Fildeș, care este responsabilă pentru aproape jumătate din cantitatea de cacao din lume, ar putea fi închise în curând.
Aceleași două surse dezvăluie, de asemenea, că Cargill s-a luptat să se aprovizioneze cu boabe pentru principala sa uzină de prelucrare din Coasta de Fildeș, ceea ce a dus la oprirea temporară a operațiunilor luna trecută. Reuters a contactat Cargill pentru un comentariu, dar compania a refuzat să ofere unul pe această temă.
Nici Ghana nu stă mai bine
În Ghana, al doilea mare producător de cacao, cele mai multe dintre cele opt fabrici ale sale – inclusiv compania de stat Cocoa Processing Company (CPC) – și-au suspendat intermitent activitatea timp de câteva săptămâni, de la începutul sezonului în octombrie, au declarat pentru Reuters două surse separate din industrie. CPC a declarat că în prezent funcționează la aproximativ 20% din capacitatea sa din cauza lipsei de boabe de cacao.
Creșterea bruscă a prețurilor a perturbat mecanismul consacrat al comerțului mondial cu cacao, prin care fermierii vând boabele comercianților locali care le furnizează apoi fabricilor de prelucrare sau comercianților mondiali. Acești comercianți vând ulterior boabele sau produsele de cacao – cum ar fi untul, pudra și lichiorul de cacao – giganților mondiali din domeniul dulciurilor, precum Nestlé, Hershey și Mondelēz.
În condiții normale, piața este puternic reglementată, comercianții și procesatorii achiziționând boabe de la comercianții locali cu până la un an în avans, la prețuri prestabilite, în timp ce autoritățile locale de reglementare stabilesc prețuri mai mici la poarta fermei pentru fermieri.
Cu toate acestea, în timpul penuriei, cum este anul curent, sistemul se prăbușește. Dealerii locali plătesc adesea fermierilor o primă peste prețul de la poarta fermei pentru a obține boabe, vânzând ulterior marfa pe piața la vedere la prețuri mai mari, în loc să respecte prețurile convenite în prealabil.
Comercianții globali se grăbesc să cumpere cacao la orice preț pentru a-și îndeplini obligațiile față de firmele de ciocolată, lăsând adesea procesatorii locali în criză. Autoritățile din Côte d’Ivoire și Ghana protejează de obicei fabricile locale oferindu-le împrumuturi ieftine sau limitând cantitatea de boabe pe care o pot cumpăra comercianții globali. Cu toate acestea, în acest an, fabricile nu primesc cantitatea de cacao pe care au comandat-o și nu își pot permite să plătească prețurile spot mai mari.
În consecință, producătorii de ciocolată au crescut deja prețurile. Magazinele de vânzare cu amănuntul din SUA au cerut cu 11,6% mai mult pentru produsele de ciocolată în 2023 decât în 2022, după cum arată datele firmei de cercetare de piață Circana.