Mark Zuckerberg spune că WhatsApp va genera vânzări mai devreme decât metaversul
Directorul executiv al Meta Platforms Inc., Mark Zuckerberg, le-a spus joi angajaților că WhatsApp și Messenger vor conduce următorul val de creștere a vânzărilor companiei, încercând astfel să calmeze îngrijorările legate de finanțele Meta după primele concedieri în masă, potrivit Reuters.
Zuckerberg, răspunzând la întrebări punctuale în cadrul unei reuniuni la nivelul întregii companii, la o săptămână după ce Meta a anunțat că va concedia 11.000 de angajați, a descris cele două aplicații de mesagerie ca fiind “foarte la început în procesul de monetizare” în comparație cu giganții săi publicitari Facebook și Instagram, potrivit unor remarci auzite de Reuters.
“Vorbim mult despre oportunitățile pe termen foarte lung, cum ar fi metaversul, dar realitatea este că mesageria de afaceri va fi probabil următorul pilon important al afacerii noastre, pe măsură ce lucrăm pentru a monetiza mai mult WhatsApp și Messenger”, a spus el.
Meta permite unor consumatori să vorbească și să facă tranzacții cu comercianții prin intermediul aplicațiilor de chat, inclusiv o nouă funcție anunțată joi în Brazilia.
Compania nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la forumul intern de joi.
Comentariile lui Zuckerberg reflectă o schimbare de ton și de accent, după ce s-a concentrat foarte mult pe investițiile în hardware și software pentru realitatea extinsă de când a anunțat anul trecut ambiția pe termen lung de a construi un metavers imersiv.
Investitorii au pus sub semnul întrebării înțelepciunea acestei decizii, deoarece activitatea principală de publicitate a Meta s-a confruntat cu dificultăți în acest an, reducând la mai mult de jumătate prețul acțiunilor sale.
În comentariile sale adresate angajaților, Zuckerberg a minimizat cât de mult cheltuiește compania în Reality Labs, unitatea responsabilă de investițiile sale în metavers.
Personalul a fost cea mai mare cheltuială a Meta, urmat de cheltuielile de capital, a căror mare parte a fost destinată infrastructurii pentru a susține suita sa de aplicații de social media, a spus el. Aproximativ 20% din bugetul Meta a mers către Reality Labs.
În cadrul Reality Labs, unitatea cheltuia mai mult de jumătate din buget pentru realitatea augmentată (AR), produsele pentru ochelari inteligenți continuând să apară “în următorii câțiva ani” și niște ochelari AR “cu adevărat grozavi” mai târziu în deceniul următor, a spus Zuckerberg.
“Aceasta este, într-un fel, este cea mai provocatoare activitate… dar cred, de asemenea, că este cea mai valoroasă parte potențială a activității în timp”, a spus el.
Aproximativ 40% din bugetul Reality Labs a fost alocat realității virtuale, în timp ce aproximativ 10% a fost cheltuit pentru platforme sociale futuriste, cum ar fi lumea virtuală pe care o numește Horizon.
Directorul de tehnologie Andrew Bosworth, care conduce Reality Labs, a declarat că ochelarii AR trebuie să fie mai utili decât telefoanele mobile pentru a atrage potențialii clienți și pentru a îndeplini un standard mai ridicat de atractivitate.
Bosworth a declarat că se ferește să dezvolte “aplicații industriale” pentru aceste dispozitive, descriind acest lucru ca fiind “de nișă”, și că dorește să rămână concentrat pe construirea pentru un public larg.