Măsura impusă de Germania pentru a controla migrația stârnește furia vecinilor europeni
Germania a demarat noi controale la toate frontierele sale terestre, ca parte a unei măsuri de reprimare a migrației, impunând restricții într-o zonă largă de liberă circulație cunoscută sub numele de Zona Schengen și stârnind furia vecinilor săi europeni, potrivit CNN.
Începând de luni, pe lângă controalele existente la frontierele cu Austria, Elveția, Republica Cehă și Polonia, Germania va avea acum și controale la frontierele interne cu Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca.
Berlinul va avea puterea de a respinge persoane la toate frontierele terestre, se arată într-o declarație a Ministerului de Interne. Noile reguli vor dura inițial șase luni.
Măsura marchează cât de mult a evoluat Germania în ultimii ani în ceea ce privește problema fierbinte a migrației.
Guvernul german condus de Angela Merkel a primit mai mult de un milion de noi sosiți în timpul crizei migranților din 2015-2016, dar acum urmează exemplul altor țări europene în ceea ce privește înăsprirea normelor, în timp ce se confruntă cu o opoziție de extremă dreapta în creștere.
Aceasta vine după ce Germania a încheiat vineri un acord de migrație controlată cu Kenya, prin care Berlinul își va deschide porțile pentru lucrătorii kenyeni calificați și semicalificați.
Anunțând schimbările, ministrul de interne Nancy Faeser a declarat că Germania „consolidează securitatea internă prin acțiuni concrete” și își continuă „poziția fermă împotriva migrației ilegale”.
Ea a precizat că măsura vizează protejarea cetățenilor germani de pericolele reprezentate de terorismul islamist, precum și de criminalitatea transfrontalieră gravă.
Măsura a pus la încercare unitatea blocului european și a atras critici din partea vecinilor Germaniei.
Germania face parte din spațiul fără frontiere Schengen. În conformitate cu normele Uniunii Europene, statele membre au capacitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele interne în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne. Totuși, acest lucru trebuie aplicat în ultimă instanță.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că introducerea unor controale mai stricte la frontierele terestre este inacceptabilă pentru Polonia, adăugând că Varșovia va solicita discuții urgente cu toate țările afectate. Atât Grecia, cât și Austria au avertizat că nu vor accepta migranții respinși de Germania.
Consiliul german pentru migrație a avertizat că planul riscă să încalce legislația UE.
„Obiectivul politic actual de a întoarce (migranții) care caută protecție la frontierele Germaniei reprezintă o formă periculoasă de populism în dezbaterea privind politica în domeniul migrației”, se arată într-o declarație, care face apel la o «dezbatere bazată pe dovezi privind politica în domeniul migrației în Europa».
Guvernul Germaniei, condus de cancelarul Olaf Scholz, a fost stimulat să acționeze pentru a combate imigrația necontrolată, după ce a fost criticat pentru că nu a făcut suficient pentru a aborda această problemă.
Abordarea țării față de migrație s-a înăsprit în ultimii ani, având în vedere creșterea numărului de sosiri – în special din Orientul Mijlociu și Ucraina – precum și atacurile teroriste motivate de teroarea islamică.
Guvernul de coaliție încearcă să contracareze înflorirea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru agenda sa explicit anti-imigranți și anti-islam.
Noul pachet de măsuri de securitate a venit ca urmare a unui atac fatal în orașul Solingen din vestul țării, în care trei persoane au fost înjunghiate mortal la 23 august.
Suspectul a fost identificat ca fiind un sirian în vârstă de 26 de ani cu presupuse legături cu ISIS, care fusese anterior expulzat.