Închide

Măsurile propuse de liberali privind compensarea, plafonarea prețurilor și plata facturilor

Avatar
Energie Preturi

Foto: euractiv.com

Timp de citire: 2 minute

PNL va propune luni mai multe amendamente pentru Ordonanța de urgență nr. 118 din 2021 privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, amendamente ce se referă atât la partea de compensare, cât și la plafonarea prețurilor, și la amânarea plății facturilor, anunță B1 TV.

În ceea ce privește schema de compensare lunară pentru plata facturilor la curent, unul dintre amendamentele PNL vizează majorarea plafonului până la care pot beneficia de compensare clienții casnici – de la 1.000 de kWh, la 1.500 kWh.

Practic, clienții casnici care în perioada dintre 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022 au un consum de energie electrică între 150 kWh și 1.500 kWh vor beneficia de o compensare de cel mult 0,21 lei/kWh în factură.

La gaze naturale beneficiază de compensare cei care se încadrează într-un consum 80 mc și 1.000 mc, aplicându-se lunar o cotă de 25% în perioada dintre 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022. Compensația acordată este diferența dintre prețul din contract și prețul de referință.

Alte măsuri dintre cele promovate de liberali vizează plafonarea prețurilor și amânarea plății facturilor. Spre exemplu, potrivit propunerilor PNL, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:

  • Prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu KWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în
    valoare de maxim 0,525 KWh;
  • Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/KWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în
    valoare de maxim 0,250 lei/KWh.

Un alt amendament PNL prevede că, la cererea scrisă a debitorului, se suspendă pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 6 luni plata facturilor la energie electrică și gaze naturale.

„Recuperarea sumelor datorate de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se poate face până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022. Solicitarea de suspendare a plătii se poate face cu privire la plata consumului aferent perioadei 01 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022”, se arată în alineatele următoare.

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu B1 TV, unde a prezentat și schema de compensare, că liberalii sunt dispuși să se așeze la masa discuțiilor cu celelalte partide pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru plafonarea prețurilor la energie.

„Eu vreau să dau un mesaj foarte clar către toți colegii mei din Parlament că suntem dispuși să ne punem la masă și să găsim cea mai bună soluție pentru români. Să lăsăm la o parte orgoliile, și noi vrem plafonare în plus, și ceilalți vor plafonare, haideți să vedem cum o facem. Nu vreau să iasă PNL sau PSD, sau USR că e cea mai bună schemă, nu, haideți să facem o schemă împreună”, sublinia oficialul liberal, pe 13 octombrie.

scroll to top