Închide

Când învingi pandemia, ai timp de altele. Lucrătorii sexuali, mai bine protejați în Belgia

Avatar
Lucrator Sexual

Foto: The Brussels Times/Credit: Belga

Timp de citire: < 1 minut

Belgia a fost una din țările europene greu încercate de pandemie, dar care începe să revină la viață și grație unei campanii de vaccinare de succes: deja aproape 73% din populația țării este imunizată cu schema completă. Acum țara începe să se ocupe și de problemele vechi ale societății. Astfel, drepturile sociale ale lucrătorilor sexuali vor fi în curând mai bine protejate în Belgia, relatează The Brussels Times, citând agenția de știri Belga.

Consiliul de Miniștri a aprobat un proiect de lege care le oficializează statutul de muncă și protecția.

Ministrul Muncii, Pierre-Yves Dermagne (PS), a reamintit vineri că este interzisă angajarea unei persoane în baza unui contract de muncă pentru a furniza servicii sexuale. Un astfel de contract ar fi în contradicție cu Codul Penal.

Pentru a evita însă această interdicție, contractele de muncă sunt adesea încheiate cu referire la alte tipuri de activități (catering, masaj etc.). Protecția pe care acest contract de muncă ar trebui să o ofere teoretic lucrătorului sexual în cauză este totuși prea des iluzorie. Întrucât scopul real al contractului de muncă este înșelător în mod intenționat, legea a considerat, de obicei, până acum că este invalid.

Consecința nulității contractului este că se presupune că contractul nu a existat niciodată și, prin urmare, lucrătorul nu poate pretinde niciun drept sau protecție. Proiectul preliminar de lege prevede scopul de a inversa această politică de invalidare a contractelor în astfel de contexte, restabilind astfel drepturile lucrătorilor sexuali.

Obiectivul este lupta împotriva exploatării acestor lucrători, a explicat ministrul Dermagne.

Proiectul de lege trebuie încă să treacă prin procesul legislativ din Camera Reprezentanților din Belgia înainte ca acesta să devină oficial.

scroll to top