Maxim istoric pentru Bitcoin. Marți dimineața (ora NY) criptomoneda s-a apropiat de 70.000 $

, , ,
Autor:    -  
bitcoin, coin, money
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cea mai populară criptomonedă din lume, Bitcoin, a ajuns marți dimineața (ora coastei de Est a SUA) la un nou preț maxim istoric, peste nivelul de vârf pe care îl atinsese în 10 noiembrie 2021. La ora 10:10 (17:10 ora României), cotația Bitcoin a ajuns la 69.191,95 de dolari, față de recordul anterior de 68.789,63 de dolari, transmite Bloomberg.

Creșterea monedei-lider a pieței crypto apare pe fondul unui val ”masiv și continuu” de achiziții ale ETF-urilor spot (fonduri de investiții deschise) pentru Bitcoin, aprobate de Comisia SUA de supraveghere a piețelor în ianuarie 2024, remarcă cei de la Coindesk.

Cotația Bitcoin a urcat cu aproximativ 62% până acum în 2024, depășind creșterea piețelor globale de acțiuni și stârnind o spirală de optimism în întreaga piață a activelor digitale.

În mod ironic, Bitcoin-ul își datorează o mare parte din revirimentul recent unui organism de reglementare considerat de mult ostil pieței cripto: Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC).

La începutul lunii ianuarie, Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA – SEC – a dat undă verde cotării unui produs de investiţii în Bitcoin, decizie considerată o etapă majoră în adoptarea criptomonedelor care ar putea stârni furtuni pe piața cripto.

Este vorba despre un ETF – Exchange Traded Fund – un fond indicial care le permite investitorilor să profite de evoluţiile Bitcoin-ului fără să-şi plaseze în mod direct banii în criptomonedă.

Concret, ei cumpără părţi ale fondului, pe care le pot revinde în orice moment, şi nu Bitcoin, iar valoarea activelor lor rămâne exprimată în dolari. Activele fondului sunt plasate în criptomonedă.

Decizia SEC a deschis drumul pentru noi investitori în active criptografice și, drept consecință, un aflux nou de numerar de la investitorii care doresc să tranzacționeze criptomoneda printr-un vehicul reglementat.

Efectul FOMO continuă să se simtă în piață

Financial Times comenta, săptămâna trecută, că în piață se remarcă un fenomen psiho-economic care poate fi descris cel mai bine prin acel sindrom ”FOMO”, adică ”Fear of Missing Out”, în condițiile în care investitorii se grăbesc să cumpere moneda, din frica de a nu fi lăsați pe dinafară de valul câștigurilor.

Sindromul ”Fear of Missing Out” este definit ca fiind un sentiment de anxietate care apare în urma neimplicării sau neparticipării la o mișcare puternic ascendentă sau descendentă.

În sfera investițiilor în criptoactive, FOMO este un răspuns emoțional care apare din cauza fricii de a rata un câștig potențial, atunci când prețul unei monede se apreciază. Desigur, FOMO duce adesea la o decizie impulsivă de cumpărare, care se dovedește ulterior a fi o decizie neinspirată, dar deocamdată valul este pe creștere și nimeni nu ia încă în calcul eventualele viitoare pierderi.

”Pe piață este o nebunie. Când lumea vede asemenea creșteri într-o perioadă așa scurtă de timp, oamenii sunt atrași în vârtej și intră în acțiune FOMO”, spunea Timo Lehes, co-fondatorul companiei de blockchain Swarm.

El crede că, măcar încă o perioadă, efervescența pe piață va continua, ceea ce va conduce la noi creșteri ale monedelor cripto.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!