Efectul FOMO: Bitcoin-ul se grăbește spre doborârea recordului absolut, după o creștere rapidă la început de an

, , , ,
Autor:    -  
bitcoin, blockchain, cryptocurrency
Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Pentru prima dată în mai bine de doi an, cotația celei mai populare criptomonede, Bitcoin, a sărit de 60.000 de dolari, într-un raliu de redresare spectaculos, care pune criptomoneda pe un trend puternic ascendent și o apropie de maximul său istoric.

Pe parcursul zilei de miercuri, Bitcoin-ul a crescut cu aproape 12%, ajungând, la ora 19:15, ora României, la o cotație de  63.718,50 dolari, maximul de până atunci al zilei. În primele două luni ale anului, criptomoneda s-a apreciat cu aproape 50% (44,25%).

Volatilitatea pieței poate fi exemplificată chiar prin evoluția din minutele imediat următoare: după doar 25 de minute, la 19:40, cotația Bitcoin scăzuse la 60.590 de dolari, intrând apoi din nou pe un trend crescător.

Pentru investitori, ascensiunea rapidă evocă perioada de glorie din 2021, când cotația Bitcoin a ajuns la maximul istoric de aproape 69.000 de dolari în noiembrie 2021

Financial Times comentează că în ultimele zile se remarcă în piață un fenomen psiho-economic care poate fi descris cel mai bine prin acel sindrom ”FOMO”, adică ”Fear of Missing Out”, în condițiile în care investitorii se grăbesc să cumpere moneda, din frica de a nu fi lăsați pe dinafară de valul câștigurilor.

Sindromul ”Fear of Missing Out” este definit ca fiind un sentiment de anxietate care apare în urma neimplicării sau neparticipării la o mișcare puternic ascendentă sau descendentă.

În sfera investițiilor în criptoactive, FOMO este un răspuns emoțional care apare din cauza fricii de a rata un câștig potențial, atunci când prețul unei monede se apreciază. Desigur, FOMO duce adesea la o decizie impulsivă de cumpărare, care se dovedește ulterior a fi o decizie neinspirată, dar deocamdată valul este pe creștere și nimeni nu ia încă în calcul eventualele viitoare pierderi.

”Pe piață este o nebunie. Când lumea vede asemenea creșteri într-o perioadă așa scurtă de timp, oamenii sunt atrași în vârtej și intră în acțiune FOMO”, apreciază Timo Lehes, co-fondatorul companiei de blockchain Swarm.

El crede că, măcar încă o perioadă, efervescența pe piață va continua, ceea ce va conduce la noi creșteri ale monedelor cripto.

Momentul de cotitură

La începutul lunii ianuarie, Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA – SEC – a dat undă verde cotării unui produs de investiţii în Bitcoin, decizie considerată o etapă majoră în adoptarea criptomonedelor care ar putea stârni furtuni pe piața cripto.

Este vorba despre un ETF – Exchange Traded Fund – un fond indicial care le permite investitorilor să profite de evoluţiile Bitcoin-ului fără să-şi plaseze în mod direct banii în criptomonedă.

Concret, ei cumpără părţi ale fondului, pe care le pot revinde în orice moment, şi nu Bitcoin, iar valoarea activelor lor rămâne exprimată în dolari. Activele fondului sunt plasate în criptomonedă.

Decizia SEC a deschis drumul pentru noi investitori în active criptografice și, drept consecință, un aflux nou de numerar de la investitorii care doresc să tranzacționeze criptomoneda printr-un vehicul reglementat.

Cele 11 fonduri autorizate dețin acum 303.000 de Bitcoini, potrivit K33 Research, în valoare de 18 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă echivalentul a cca. 1,5% din oferta totală de Bitcoin din piața globală.

”Maximul istoric ar putea fi doborât în orice moment, de acum. Fondurile Bitcoin sunt, fără îndoială, forța principală care împinge piața în sus”, crede Simon Peters, analist la firma de tranzacționare eToro.

Creșterea cotației Bitcoin-ului vine pe fondul unei creșteri ample și pe piețele financiare tradiționale. Veștile privind rezultatele financiare de excepție ale producătorului de cipuri Nvidia au alimentat o frenezie a investitorilor în legătură cu potențialul tehnologiei implicate în dezvoltarea inteligenței artificiale, ceea ce a contribuit la creșterea acțiunilor de pe bursele din SUA și Europa la maxime istorice în ultima săptămână.

Oare s-a terminat cu scandalurile în sectorul cripto?

Bitcoin-ul cunoaște acest reviriment spectaculos în ciuda uriașelor scandaluri cu care a trebuit să se confrunte piața de profil. Cele mai mari companii din domeniu au suferit lovituri dure în ultimul an.

În luna noiembrie, SEC a aplicat o amendă-record pentru cea mai mare companie de schimb de criptomonede din lume, Binance, care trebuie să plătească 4,3 miliarde de dolari pentru mai multe infracțiuni, printre care ignorarea obligației de protecție împotriva spălării banilor și încălcarea regimului internațional al sancțiunilor.

Rivalii celor de la Binance, FTX, s-a prăbușit cu zgomot anul trecut, iar fondatorul său Sam Bankman-Fried a fost găsit vinovat pentru șapte acuzații de fraudă și spălare de bani.

Săptămâna aceasta, echipa sa de avocați a încercat să îi susțină cauza, încercând să îi obțină o pedeapsă cu închisoarea de doar câțiva ani – cât mai puțini -, în condițiile în care acesta riscă, în conformitate cu legislația americană, o pedeapsă cu închisoarea de câteva zeci de ani, chiar 100.

Nici avertismentele oficialilor Băncii Centrale Europene nu au avut prea mult ecou în piață. Săptămâna trecută, aceștia au criticat piața cripto, spunând că ”valoarea reală și corectă a Bitcoin-ului este tot zero”.

Într-un document de poziție al BCE, aceștia scriu:

”Pentru societate în ansamblu, încă un ciclu de expansiune și declin al Bitcoin-ului reprezintă o perspectivă înfricoșătoare, iar daunele colaterale vor fi uriașe. Cotația de acum a criptomonedei nu este nicidecum un indicator al sustenabilității sale.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!