Închide

Mesele gratuite oferite soldaților israelieni de McDonald’s stârnesc polemici între francize

Avatar
fast food, logo, burger

Fotografie de KelvinStuttard pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Francizele McDonald’s din unele țări musulmane au dezaprobat o inițiativă a restaurantelor israeliene ale companiei de a oferi mese gratuite militarilor israelieni, subliniind politica regională polarizată pe care corporațiile globale o navighează în timpul războiului, potrivit Reuters.

McDonald’s Israel a declarat săptămâna trecută pe conturile sale de socializare că a oferit mii de mese gratuite personalului Forțelor de Apărare israeliene. Duminică, franciza a declarat din nou că donează mese, “tuturor celor care sunt implicați în apărarea statului, a spitalelor și a zonelor din jur”.

Aproximativ 1.300 de israelieni au fost uciși de gruparea militantă palestiniană Hamas pe 7 octombrie. De atunci, bombardamentele israeliene au ucis aproximativ 3.000 de persoane în Gaza.

McDonald’s Israel este deținut de Alonyal Ltd, potrivit unui comunicat al companiei. Mai multe informații despre companie nu au fost disponibile.

Francizele gigantului american al hamburgerilor din Arabia Saudită, Oman, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Turcia au emis declarații prin care se disociază de franciza israeliană și, în majoritatea cazurilor, se angajează să ofere ajutor pentru Gaza.

“În ceea ce privește știrea că McDonald’s din Israel a donat mese. Afirmăm că a fost o decizie individuală din partea lor”, a precizat franciza McDonald’s din Arabia Saudită într-un comunicat. “Nici McDonald’s la nivel global, nici noi și nici o altă țară nu am avut un rol sau o relație cu această decizie, nici direct, nici indirect.”

McDonald’s este un lanț global, dar francizele sale sunt adesea deținute la nivel local și funcționează în mod autonom.

McDonald’s Corp a refuzat să comenteze, dar o sursă apropiată companiei din SUA a declarat că franciza din Israel este o afacere independentă care a acordat licență pentru marca McDonald’s. Sursa a spus că nu este neobișnuit ca francizații să se implice cu comunitățile lor locale atunci când acestea au nevoie.

scroll to top