Închide

Meta intenționează să taxeze cu aproape 50% vânzările de active virtuale în metaversul său

Avatar
202112101123 Main

Foto: voi.id

Timp de citire: 2 minute

Meta, părintele Facebook, plănuiește să taxeze până la 47,5% din vânzarea activelor digitale pe platforma sa de realitate virtuală Horizon Worlds, care este o parte integrantă a planului companiei de a crea așa-numitul „metavers”, potrivit CNBC.

Gigantul rețelelor de socializare a anunțat, luni, într-o postare pe blog, că va lăsa o mână de creatori Horizon Worlds să vândă active virtuale în lumile pe care le construiesc, care ar putea include în cele din urmă NFT-uri. Cu toate acestea, compania nu a menționat în postare cât de mult va percepe Meta creatorilor să-și vândă produsele.

Un purtător de cuvânt al Meta a confirmat miercuri pentru CNBC că Meta va percepe o taxă totală de până la 47,5% pentru fiecare tranzacție. Aceasta include o „taxă de platformă hardware” de 30% pentru vânzările efectuate prin Meta Quest Store, unde vinde aplicații și jocuri pentru căștile sale de realitate virtuală. În plus, Horizon Worlds va percepe o taxă de 17,5%.

Dimensiunea reducerii i-a înfuriat pe unii din comunitatea NFT. Un utilizator de Twitter a scris: „Te urăsc, Facebook”. Un altul a spus: „Dacă Meta vrea 47,5% din vânzările NFT, trebuie să vorbească cu IRS pentru că eu nu am asta nici măcar după taxe.”

În altă parte, piața NFT OpenSea ia o taxă de 2,5% din fiecare tranzacție, în timp ce rivalul LooksRare percepe doar 2%.

În ultimele luni, companiile și persoanele fizice au preluat totul, de la artă la imobiliare în lumi virtuale pe platforme precum Decentraland și The SandBox. Starul hip-hop, Snoop Dogg, a cumpărat un teren virtual, iar un fan a plătit 450.000 de dolari în decembrie pentru a cumpăra un teren alături de el pe The Sandbox.

Vivek Sharma, vicepreședintele Horizon al Meta, a declarat pentru The Verge: „Credem că este o rată destul de competitivă pe piață. Credem că celelalte platforme pot avea partea lor.”

Horizon Worlds (fost Facebook Horizon) este un joc video online gratuit de realitate virtuală care permite oamenilor să construiască și să exploreze lumi virtuale. Meta a publicat jocul pe căștile sale Oculus VR în SUA și Canada pe 9 decembrie, dar încă nu a fost lansat în întreaga lume.

Meta vs Apple

Taxele Meta pentru vânzarea activelor virtuale pe Horizon Worlds sunt semnificativ mai mari decât le percepe Apple dezvoltatorilor în App Store.

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, și alți directori Meta au criticat anterior Apple pentru că percepe dezvoltatorilor o taxă de 30% pentru achizițiile în aplicație prin App Store.

În noiembrie, Zuckerberg a spus că compania sa va încerca să-i ajute pe creatorii de metaverse să evite taxa Apple App Store.

„Pe măsură ce construim pentru metavers, ne concentrăm pe deblocarea oportunităților pentru creatori de a câștiga bani din munca lor”, a spus el. „Taxele de 30% pe care Apple le percepe pentru tranzacții îngreunează acest lucru, așa că ne actualizăm produsul pentru abonamente, astfel încât acum creatorii să poată câștiga mai mult.”

scroll to top