Închide

Meta Platforms, amendată drastic în Turcia de către Autoritatea pentru Concurență

Avatar
Meta Facebook

Foto: Reuters

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea de concurenţă din Turcia a amendat compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, cu 346,72 milioane de lire (18,63 milioane de dolari) pentru încălcarea legii concurenţei.

Instituţia a afirmat că Meta deţine o poziţie dominantă în serviciile de reţele sociale personale şi publicitatea video online şi a obstrucţionat concurenţii prin fuzionarea datelor colectate prin serviciile sale principale Facebook, Instagram şi WhatsApp, transmite news.ro, citând Reuters.

În 2021, autoritatea pentru concurenţă a lansat o investigaţie împotriva WhatsApp, apoi Facebook Inc, după ce aplicaţia de mesagerie şi-a actualizat termenii şi condiţiile spunând că îşi rezervă dreptul proprietarului său, Facebook Inc şi filialele sale, de a colecta date despre utilizatori, cum ar fi numere de telefon şi locaţii, o schimbare care a fost implementată la nivel global.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Meta nu este de acord cu concluziile investigaţieii şi va lua în considerare toate opţiunile.

”Actualizarea din 2021 nu le-a cerut utilizatorilor să fie de acord să permită Facebook să colecteze date despre utilizatori. A oferit informaţii mai clare şi mai detaliate utilizatorilor noştri despre cum şi de ce folosim datele”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că nu au existat modificări în ceea ce priveşte partajarea datelor WhatsApp.

Autoritatea pentru concurenţă din Turcia a declarat că Meta trebuie să acţioneze pentru a restabili concurenţa pe aceste pieţe şi să pregătească rapoarte anuale despre paşii pe care îi va lua în următorii cinci ani.

A spus că amenda se bazează pe veniturile companiei din 2021 şi că compania ar putea obiecta la decizie în termen de 60 de zile.

Companiile care operează reţele de socializare au fost în centrul atenţiei în Turcia, care a adoptat săptămâna trecută o lege în baza căreia jurnaliştii şi utilizatorii reţelelor sociale pot fi condamnaţi cu până la trei ani pentru răspândirea de materiale considerate ”dezinformare”.

Analiştii au spus că este puţin probabil ca companiile de social media să respecte în totalitate legea, care le cere să elimine astfel de materiale şi să partajeze datele utilizatorilor cu autorităţile.

scroll to top