Închide

UE anunță un pachet de sprijin energetic de 500 de milioane de euro pentru Balcanii de Vest

Avatar
power lines, electricity, energy

Fotografie de eretmari pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană a promis 500 de milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii energetice din Balcanii de Vest, a declarat miercuri, 26 octombrie, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, în Macedonia de Nord, cu ocazia primei etape a unui turneu în regiune, potrivit Euractiv.

Anunțul vine în contextul în care creșterea prețurilor la energie, provocată de războiul Rusiei din Ucraina și de începutul iernii, a provocat un șoc în economiile europene, care se confruntă deja cu o inflație în creștere.

Potrivit lui von der Leyen, ajutorul începe cu un sprijin bugetar imediat de 80 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord, pentru “a contribui la abordarea impactului prețurilor ridicate la energie”.

“Dar, bineînțeles, vor veni și mai multe. De exemplu, există granturi de 500 de milioane de euro pentru întreaga regiune pentru a investi în conexiuni energetice, eficiență energetică și, bineînțeles, în energie regenerabilă”, a declarat von der Leyen, subliniind importanța independenței față de combustibilii fosili ruși.

O parte a sprijinului se face prin achiziționarea în comun de gaze pe piața mondială.

“Criza energetică și economică provocată de războiul din Ucraina a unit Europa. Doar uniți putem face față lipsei de energie și de alimente”, a declarat premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski.

Vestea va fi probabil o ușurare binevenită pentru multe țări din Balcanii de Vest, inclusiv Macedonia de Nord, unde producția internă de energie electrică acoperă doar două treimi din nevoile anuale ale țării.

Majoritatea țărilor din Balcanii de Vest, inclusiv Macedonia de Nord, se află în diferite stadii de negociere privind o eventuală aderare la UE, unele țări fiind candidate oficiale la aderare de peste un deceniu.

Oficialii UE au declarat în repetate rânduri că țările din Balcanii de Vest fac parte din familia europeană, în ciuda procesului îndelungat de aderare.

Experții au avertizat că procesul de integrare blocat a provocat un euroscepticism în creștere, lăsând spațiu pentru creșterea influenței rusești în regiune.

Vizita de miercuri a marcat cea de-a doua deplasare a lui von der Leyen la Skopje în acest an. În iulie, ea a vorbit în Parlamentul macedonean în ajunul începerii oficiale a negocierilor dintre Macedonia de Nord și UE.

Șefa Comisiei Europene urmează să viziteze în zilele următoare Albania, Kosovo, Muntenegru și Serbia.

scroll to top