METRO, Mega Image și alți mari retaileri amenință produsele braziliene cu boicotul

, , ,
Autor:    -  
Tesco Amazon
Foto: Daily Express

Timp de citire: 2 minute

Într-o scrisoare deschisă, 40 de supermarketuri și companii alimentare, printre care Aldi, Ahold Delhaize (care deține în România magazinele Mega Image), METRO și TESCO, solicită Braziliei să revizuiască un proiect de lege controversat. Ei chiar amenință să boicoteze produsele agricole braziliene, deoarece se tem de defrișările în continuare a pădurii amazoniene.

În proiectul de lege în cauză, parlamentul brazilian deschide ușa legalizării ocupării private a terenurilor publice, scrie De Telegraaf. În scrisoarea deschisă, comercianții cu amănuntul și companiile alimentare din Europa numesc proiectul de lege o amenințare imensă pentru pădurea tropicală amazoniană. Aceștia dau vina pe guvernul brazilian că nu a depus eforturi suficiente pentru a reduce numeroasele incendii forestiere din zonă.

Anul trecut, numărul incendiilor forestiere a crescut cu peste 60%.

„Am dori să reiterăm faptul că vedem Amazonul ca o parte vitală a ecosistemului global, care este esențială pentru securitatea planetei noastre și, de asemenea, o parte vitală a unui viitor prosper pentru brazilieni și pentru societate în ansamblu”, menționează retailerii în scrisoarea citată de RetailDetail.

Companiile europene solicită țării sud-americane să reconsidere proiectul de lege. În caz contrar, „nu vom avea de ales decât să ne regândim sprijinul și utilizarea produselor agricole braziliene”, a spus el.

Brazilia ar simți cu siguranță un posibil boicot, cu care a fost amenințată și anul trecut, tot la debut de mai. Anul trecut, țara a exportat către Uniunea Europeană 25 de miliarde de dolari (aproape 21 de miliarde de euro) de produse agricole, precum cafea, carne de vită și soia.

Fluviul Amazon hrănește cea mai mare pădure tropicală din lume. Aceasta acoperă până la 3,2 milioane de mile pătrate, cu două treimi din pădurea tropicală situată în Brazilia, potrivit site-ului de mediu Mongabay. Se estimează că aceasta conține 390 miliarde de copaci, precum și 10 la sută din toate speciile cunoscute de pe Pământ, inclusiv 2,5 milioane de specii de insecte.

Dar este, de asemenea, și cel mai mare front de defrișare din lume. World Wildlife Fund estimează că peste un sfert din rezervația Amazonului își va pierde copacii până în 2030, la rata actuală de defrișare. WWF adaugă că între 2001 și 2012, defrișările în Amazon au în medie 1,4 milioane de hectare pe an – echivalentul a peste 5.405 mile pe an sau aproape 15 mile pătrate în fiecare zi.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!