Închide

MF vrea să le lase bani de investiții marilor companii de stat și să le stopeze decapitalizarea

Avatar
Brown electricity post

Fotografie de Miguel Á. Padriñán pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Cabinetul condus de Nicolae Ciucă pregătește un act normativ, sub forma unei hotărâri de Guvern, prin care companii strategice cu acționariat majoritar de stat, precum Romgaz şi Nuclearelectrica, ar putea beneficia de o scădere a nivelului de distribuire a dividendelor, de la 90% la 50%, iar fondurile rezultate să fie utilizate pentru investiţii, a anunțat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în cadrul unui eveniment pe teme energetice.

“În direcţiile pe care le conduc, una dintre direcţii este Serviciul de Administrare a Participaţiilor Statului şi chiar ieri am avut pe birou o Hotărâre de Guvern pentru a face o derogare pentru Nuclearelectrica şi Romgaz, fiind companii strategice, de a scădea acel nivel de distribuire a dividendelor de la 90%, cum a fost prevăzut în anii trecuţi, cel puţin în ultimii doi ani, la 50% astfel încât vom oferi surse financiare suplimentare celor două companii strategice”, a spus Mihai Călin Precup, la masa rotundă cu titlul ”Criza energetică: Beneficiile şi dezavantajele măsurilor de protecţie din piaţa de energie. Provocări viitoare şi soluţii de răspuns”, organizată de publicația Financial Intelligence.

Precup a precizat că, potrivit calculelor din acest moment, Romgaz ar putea beneficia de o sumă suplimentară pentru investiții în valoare de 462 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica de aproximativ 307 milioane de lei.

El a afirmat că România ar trebui să se concentreze pe plan extern pe cooperarea cu statele vecine pe temele de energie şi de interconectare. Pe plan intern, România va încerca să se concentreze pe două direcţii mari în ce priveşte investiţiile în energie: gazele naturale şi energia electrică.

Mihai Călin Precup a spus că acestea sunt două sectoare în care s-ar putea atrage fonduri europene atât pentru infrastructură cât şi pe producţia de energie, atât fonduri europene cât şi bani de la Banca Europeană de Investiţii.

Secretarul de stat a menţionat că este importantă atât producţia de energie, cât şi economisirea energiei. El a declarat că în ultimii 12 ani Banca Europeană de Investiţii a semnat împrumuturi de eficienţă energetică cu sectoarele 1, 2, 4 şi 6 din Bucureşti şi câteva primării la nivel local, iar stocul datoriei existente este de 776 de milioane de euro. Pe lângă acestea, mai există împrumuturi în curs de implementare de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare de 118 milioane de euro, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat de la Finanțe a făcut apel către companii să trimită proiecte de interconectare a reţelelor de gaze şi energie electrică cu ţările vecine.

scroll to top