Închide

Ministerul de Finanţe din Germania reduce previziunile privind veniturile fiscale în perioada 2023-2027

Avatar
german, flag, germany

Fotografie de RalfWieckhorst pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ministerul de Finanţe din Germania se aşteaptă la un nivel cu 148,7 miliarde de euro mai scăzut al veniturilor fiscale ale statului german în ansamblu, în perioada 2023-2027, comparativ cu precedentele estimări, ceea ce nu lasă loc de negocieri suplimentare privind bugetul, transmite Reuters.

“Trebuie să ne ajustăm la noile realităţi bugetare”, a afirmat ministrul de Finanţe, Christian Lindner, la prezentarea proiecţiilor actualizate ale bugetului.

Pentru 2023, Guvernul federal se aşteaptă la un nivel cu 9,8 miliarde de euro mai scăzut al veniturilor fiscale, în timp ce landurile germane estimează un declin de 6,6 miliarde de euro, iar municipalităţile de 0,7 miliarde de euro, comparativ cu precedentele estimări.

Lindner a explicat că bugetul trebuie consolidat masiv după majorarea semnificativă a cheltuielilor în timpul pandemiei şi a măsurilor adoptate pentru atenuarea costului ridicat al energiei, ca rezultat al războiului din Ucraina. De asemenea, alţi miniştri cer majorarea fondurilor pentru proiectele lor.

Guvernul de la Berlin nu are marjă de manevră suplimentară după actualizarea veniturilor din taxe, a explicat ministrul de Finanţe. Acesta a adăugat: “Vom stabili priorităţi stricte când vom pregăti bugetul pentru 2024”, în condiţiile în care deficitul preconizat în bugetul pentru anul viitor este de aproximativ 20 miliarde de euro.

Venituri mai ridicate erau aşteptate conform proiecţiilor actuale privind impozitarea, sporind speranţele miniştrilor că vor obţine majorarea fondurilor alocate, în urma unor negocieri suplimentare privind bugetul.

În loc de noi programe de cheltuieli, Executivul trebuie să revină la stabilitate şi la o politică fiscală orientată spre ofertă.

“În acest sens, noi datorii sau majorări de taxe sunt contraproductive”, a declarat Lindner.

scroll to top