Închide

Ministerul Sănătății interzice tatuajele și piercing-urile făcute minorilor. Care sunt excepțiile?

Avatar
girl, tongue, piercing

Fotografie de kalhh pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un recent Ordin al Ministrului Sănătății, semnat și intrat deja în vigoare, prevede că saloanele specializate nu mai au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor sub 18 ani şi nici proceduri de piercing corporal şi implant dermal minorilor, decât în cazul în care respectivele proceduri se fac în zona urechii şi cu acordul părinţilor, transmite News.ro.

Noile prevederi apar într-un Ordin al ministrului Sănătăţii prin care se aprobă ”Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală” şi care a intrat recent în vigoare.

Acelaşi document prevede că în saloanele de înfrumuseţare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

Ordinul nr. 1648/2024 stabileşte mai multe reguli în baza cărora funcţionează saloanele de înfrumuseţare şi cele de tatuaj.

Printre altele, actul normativ aduce mai multe interdicţii în ceea ce priveşte procedurile de tatuare şi, implantare dermală şi piercing.

”Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercing-ului din zona urechii, pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercing-ului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, sunt prevederile articolului 15 din Ordinul menționat.

Acelaşi articol prevede că

”… este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”,

iar articolul următor interzice

”… mutilarea genitală sub orice formă, precum şi orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”,

documentul subliniind că

”… nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Ordinul ministrului Sănătăţii stabileşte totodată reguli clare după care trebuie să funcţioneze saloanele de înfrumuseţare şi cele unde se fac tatuaje.

Actul normativ stipulează paşii care trebuie urmaţi înainte, în cursul şi după unele dintre procedurile care se fac în astfel de saloane, materialele utilizate, dar şi categoriile de profesionişti care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri.

Actul normativ stabileşte că ”toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumuseţare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate şi doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaţionale”.

”În saloanele de înfrumuseţare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”, mai prevede Ordinul de ministru.

scroll to top