Închide

Miniștrii agriculturii din UE sunt de acord cu strategia de vaccinare împotriva gripei aviare

Avatar
bird, chicks, baby chicken

Fotografie de onefox pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Miniștrii agriculturii din UE au convenit să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare, în timp ce blocul european se luptă cu cel mai violent focar din istoria sa, potrivit Euractiv.

Pentru a limita virusul, care afectează în principal păsările de curte și păsările sălbatice, până acum animalele au fost fie sacrificate, fie ținute în ferme infectate și în ferme din apropierea focarelor.

Focarul afectează în prezent 36 de țări europene, Franța sacrificând 16 milioane de păsări din decembrie și Italia 18 milioane din ianuarie.

Aceste măsuri, deși esențiale, sunt extrem de costisitoare pentru industrie și autoritățile publice, au fost de acord miniștrii UE. De asemenea, sacrificarea în masă este „din ce în ce mai puțin acceptată de publicul larg”, a adăugat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas.

Datorită răspândirii rapide, gripa aviară reprezintă acum și un risc pentru sănătatea publică, deoarece „toate virusurile gripei aviare sunt potențial transmisibile la oameni”, se arată în concluziile Consiliului. Au fost detectate câteva cazuri la oameni, deși trebuie remarcat faptul că aceste cazuri sunt rare.

Din aceste motive și din cauza naturii transfrontaliere a acestui virus extrem de contagios, președinția franceză a Consiliului UE, împreună cu miniștrii UE, au convenit să dezvolte vaccinarea ca instrument complementar de prevenire marți (24 mai), la Bruxelles.

„Sunt încântat de unanimitatea la care s-a ajuns în ideea de a ne completa arsenalul de combatere a acestei epizootii, luând în considerare utilizarea vaccinării pe lângă măsurile de biosecuritate necesare pe care le cunoaștem deja”, a explicat Marc Fesneau, ministrul francez al Agriculturii și al Suveranității Alimentare.

De asemenea, miniștrii UE au cerut prudență atunci când vine vorba de restricții asupra comerțului cu păsări de curte. Țări precum Marea Britanie, SUA și Arabia Saudită, de exemplu, refuză în prezent să cumpere de la țările care practică vaccinarea de teamă să nu importe virusul pe teritoriul lor.

„Măsurile trebuie să fie compatibile cu comerțul internațional”, a spus Planas, adăugând că el consideră că separarea animalelor vaccinate de cele infectate ar împinge țările terțe să accepte din nou importul de păsări de curte.

Concluziile Consiliului fac ecou declarației lui Planas: „În acest context, acțiunea colectivă a Uniunii Europene la nivel internațional este esențială, atât la nivel bilateral cu principalii parteneri comerciali, cât și la nivel multilateral”.

Potrivit ministrului german al Agriculturii, Cem Özdemir, trebuie folosită o abordare colectivă pentru a lua în considerare „dispozițiile tehnice” pentru „eficacitatea reală a acestei vaccinări”.

Vaccinarea poate fi o sarcină complexă, având în vedere numeroasele variante de gripă aviară și multiplele specii de păsări afectate. În orice caz, Consiliul a fost de acord să-și concentreze strategia pe un tratament „eficient și sigur, ușor de administrat și compatibil cu practicile agricole din UE”.

„Discuția de la masa rotundă a arătat disponibilitatea delegațiilor de a continua să lucreze pe acest subiect și faptul că trebuie să avem un schimb rapid cu partenerii noștri comerciali pentru a asigura acceptabilitatea acestei abordări în comerț”, a concluzionat Fesneau la conferința de închidere a Consiliu.

Vaccinul împotriva gripei aviare trece în continuare prin mai multe teste în întregul bloc, Franța testând două injecții pe rațe, iar Țările de Jos și Italia testând vaccinuri pe găini ouătoare și curcani.

scroll to top