Închide

Miniștrii spanioli vor prezenta prioritățile pentru președinția Consiliului UE

Avatar
flag, europe, eu

Fotografie de pixel2013 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Șase miniștri vor face joi prima rundă de apariții în Parlamentul European pentru a prezenta președinția spaniolă a Consiliului UE, iar premierul Pedro Sánchez este așteptat să facă același lucru în octombrie, au anunțat surse oficiale, potrivit Euractiv.

Prezentarea priorităților Madridului, printre care se numără un Pact privind migrația și reforma pieței europene de electricitate, va avea loc pe parcursul lunii septembrie și poate și în octombrie, potrivit unor surse oficiale spaniole citate de EFE, partenerul EURACTIV.

Pe ordinea de zi a Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European din această săptămână se află vizita ministrului interimar al Muncii și lider al noii platforme de stânga Sumar, Yolanda Díaz, cu care partidul socialist de guvernământ al lui Sánchez (PSOE/S&D) intenționează să creeze un viitor guvern de coaliție cu sprijinul forțelor separatiste catalane și basce.

De asemenea, joi sunt programți să se prezinte în Parlamentul European ministrul interimar al securității sociale José Luis Escrivá (PSOE) și ministrul interimar al drepturilor sociale Ione Belarra de la Unidas Podemos (Uniți putem/Stânga UE).

În orice caz, agenda de joi va fi agitată: ministrul spaniol al Culturii și Educației, Miquel Iceta, ministrul Universităților, Joan Subirats, și ministrul Educației și purtătorul de cuvânt al PSOE, Pilar Alegría, sunt de asemenea programați să apară în fața Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului în cursul după-amiezii.

Este o tradiție de lungă durată ca fiecare țară UE care deține președinția semestrială a Consiliului blocului să-și prezinte prioritățile “minister cu minister”, lucru care se face de obicei la începutul președinției sale europene.

În cazul Spaniei, care și-a început președinția UE la 1 iulie, această prezentare a trebuit să fie amânată din cauza campaniei pentru alegerile generale anticipate din 23 iulie, care au avut un rezultat incert.

Prezentarea lui Sánchez a trebuit, de asemenea, să fie amânată de câteva ori din cauza unei agende politice interne încărcate.

Șeful interimar al executivului progresist spaniol nu este programat să se deplaseze la Strasbourg cel puțin până în octombrie, pentru a nu coincide cu dezbaterea de învestitură a liderului Partidului Popular (PP/EPP), Alberto Núñez Feijóo, principala forță de opoziție și câștigătorul alegerilor din 23 iulie, deși fără majoritate, programată pentru 26 septembrie.

Restul prezentărilor ar urma să continue în săptămâna de la 18 septembrie, după sesiunea plenară a Parlamentului European din acea lună, și ar putea dura până la începutul sau mijlocul lunii octombrie, potrivit EFE.

scroll to top