Închide

Miss Qatar a eclipsat Cupa Mondială: ”A noastră s-a prezentat mai bine ca Ronaldo și Messi!”

Avatar
Nazaaa

Sursa foto: AP Photo / Natacha Pisarenko.

Timp de citire: 3 minute

La fel ca toate celelalte concurente, Nazaa’a s-a remarcat nu doar prin frumusețea uluitoare, ci și prin echilibru și grație. A dat amplu din gene și a zâmbit cu toți dinții pentru televiziunile prezente la Cupa Mondială ”Mzayen”, un concurs de frumusețe care se desfășoară în deșertul qatariot, la aproximativ 25 de kilometri distanță de Doha și de freamătul Cupei Mondiale la fotbal. O mică precizare: campioana Nazaa’a este o cămilă.

Nazaa’a este o făptură maiestuoasă cu părul blond, care a trecut de mai multe runde preliminare și de alte sute de cămile, pentru ca, în cele din urmă, să câștige concursul de frumusețe organizat vineri la Qatar Camel Mzayen Club, scrie agenția Associated Press, într-un reportaj realizat în Qatar.

Evenimentul, care a fost conceput pentru a aduce în atenția turiștilor veniți pentru Cupa Mondială la fotbal tradițiile locale din Qatar, a fost sponsorizat de Ministerul Sportului și Tineretului de la Doha, în colaborare cu comitetul local de organizare a Cupei Mondiale.

Nazaa’a a fost una dintre cele 15 cămile care au ajuns în finală și s-au confruntat pentru marea coroană, defilând prin fața spectatorilor aranjate într-un mod specific, cu șiraguri de bijuterii și drapate cu pietre prețioase.

”Sincer, cămila noastră cred că s-a prezentat mai bine decât Ronaldo și Messi”, a glumit Jassim al Kuwari, membru al familiei proprietare a cămilei Nazaa’a.

Aceste evenimente au loc în mod regulat în tot Orientul Mijlociu, unde relația dintre oameni și cămile s-a cimentat prin tradiții care merg în urmă zeci sau sute de generații.

”Asta e cultura noastră și vine din urmă cu mult timp, o cunoaștem de la tații și de la bunicii noștri. Astăzi avem aici un concurs de frumusețe. Ne e drag de cămilele noastre, le dăm nume tuturor. Suntem ca o mare familie”, a mai spus Al Kuwari.

Vizitatorii au fost întâmpinați de un jingle – ”Bine ați venit la Concursul de cămile” – și au servit ”karak”, un sortiment tradițional de ceai condimentat servit cu lapte. Proprietarii și familiile lor s-au așezat într-un cort luxos cu aer condiționat, scaune de catifea roșie și un perete de sticlă prin care au urmărit competiția.

Principala atracție au fost cămilele de rasă pură. A existat și un concurs de muls, premiul cel mare fiind acordat cămilei care a dat cel mai mult lapte.

Fără glumă, toată această desfășurare a fost un concurs cât se poate de serios: la competiție a participat și un medic, care a primit sarcina de a se asigura că animalele nu au folosit implanturi sau injecții cu Botox care să le facă mai atrăgătoare. De altfel, în decembrie anul trecut, zeci de cămile au fost descalificate de la Festivalul de Cămile al Regelui Abdulaziz din Arabia Saudită, din cauză că utilizaseră proceduri cosmetice interzise.

Apoi, mai sunt banii care sunt puși în joc: cămilele de pe primele trei locuri primesc toate câte un trofeu, alături de importante sume de bani. Proprietarii marii campioane Nazaa’a au câștigat astfel un cec de 200.000 de riyali (aproape 55.000 de dolari). Totodată, cămila câștigătoare la concursul de muls a plecat acasă cu 15.000 de riali, adică în jur de 4.000 de dolari.

”Am fost cu cămilele pe la concursuri de când eram copil. Cămilele au aici, cu noi, înainte de a avea avioane și mașini. Erau numite corăbiile deșertului. După ce au apărut vehiculele moderne, cămilele au devenit mai puțin populare, dar încă ocupă un loc important în cultura noastră”, a spus Hamad al Greissi, proprietar al uneia dintre cămilele participante la concurs.

scroll to top