Închide

OPEC+ a stabilit păstrarea producției globale de țiței la nivelurile actuale. Ce efecte va avea decizia?

Avatar
oil rig, sea, oil

Fotografie de catmoz pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Alianța țărilor exportatoare de petrol OPEC+ a decis duminică, într-o întrunire generală organizată online, să mențină producția mondială de țiței la nivelurile actuale, scăderile producției luând astfel o pauză, care va fi folosită de producătorii de petrol pentru a realiza un bilanț riguros al unei piețe globale de profil extrem de perturbată de incertitudinile majore privind evoluția cererii de pe piața chineză și oferta de țiței a Rusiei, anunță Bloomberg.

Grupul celor 23 de națiuni exportatoare de petrol, care au avut duminică o întâlnire online de aproximativ 20 de minute, tocmai începuse să implementeze reducerea semnificativă de 2 milioane de barili pe zi, convenită la ultima întâlnire petrecută în luna octombrie.

Impactul total al acestei reduceri, pentru care au pledat insistent Arabia Saudită și Rusia, este deocamdată neclar, pe fondul fluctuațiilor severe ale prețurilor.

După ce a atins cel mai scăzut nivel din ultimele aproape 3 luni pe 28 noiembrie, țițeiul Brent a ajuns să înregistreze cel mai mare salt săptămânal dintr-o lună, în săptămâna care se încheie astăzi.

Volatilitatea a fost determinată de sancțiunile Uniunii Europene asupra Rusiei și de plafonul de preț convenit de membrii Grupului celor 7 (G7) pentru exporturile de țiței din Rusia, membru OPEC+, care intră în vigoare luni. În același timp, China a decis relaxarea provizorie a unora dintre măsurile anti-Covid care au erodat consumul în cel mai mare importator de petrol din lume.

”Este foarte probabil ca piețele petroliere să rămână volatile pe termen scurt, date fiind știrile care vin din China și de schimbările de politici ale băncilor centrale”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi au decis la începutul acestei săptămâni să organizeze o adunare online, în loc să se întâlnească în persoană la sediul organizației de la Viena.

Următoarea ședință ordinară a OPEC+, în format complet, este programată să aibă loc pe 4 iunie, în timp ce Comitetul Ministerial Comun de Monitorizare al celor 23 de state se va întruni pe 1 februarie.

scroll to top