Mobilitatea electrică se pregătește să treacă la nivelul următor: flota comercială de camioane
Din punct de vedere tehnologic, transportul de marfă cu camioane electrice va fi în curând pregătit să concureze cu flotele de camioane alimentate cu combustibili fosili, potrivit concluziilor celui mai recent studiu pe această temă, realizat de Institutul de Mediu din Stockholm (SEI), un institut suedez de cercetare independent. Există însă o singură mare problemă, potrivit publicației Euractiv.com.
Progresele tehnologice majore din ultimii ani le-au asigurat producătorilor de camioane alimentate cu baterii șansa de a concura de la egal la egal cu rivalii lor pe combustibili fosili, la prețuri competitive. Singurul neajuns – infrastructură de încărcare -, arată studiu SEI.
”Va fi o piatră de încercare pentru camioanele electrice”, spune Björn Nykvist, cercetător principal la SEI și co-autor al studiului. ”Tehnologia bateriilor este foarte aproape de acel prag care va permite camioanele electrice să fie fezabile și competitive din punct de vedere economic. Nu lipsește decât o componentă complementară: infrastructura de încărcare rapidă. Dacă aceasta va fi pusă în funcțiune, vechiul argument conform căruia camioanele electrice nu au vreo șansă să concureze cu camioane diesel va fi invalidat, iar trecerea spre camioanele electrice va prinde contur, cu adevărat”, a adăugat Nykvist.
Anterior, prototipurile de camioanele electrice au fost, în general, considerate complet nepractice în comparație cu modelele cu motoare cu ardere internă, întrucât bateriile care le alimentau erau foarte scumpe, mari și grele, ceea ce limita capacitatea de încărcare a mașinilor.
În ultimii ani, au apărut pe piață baterii mai mici, mai puternice, care vor fi în curând capabile să propulseze și camioane, în termeni fezabili și competitivi.
Însă, oricât de ușoare vor fi bateriile, ele vor necesita o infrastructură vastă pentru încărcare rapidă, în așa fel încât șoferii să poată parcurge fără emoții distanțele necesare, însă Europa nu dispune în prezent de această infrastructură.
”Această schimbare de paradigmă ar trebui să fie un stimulent atât pentru sectorul privat, cât și pentru factorii de decizie politică, pentru a începe să se concentreze pe asigurarea disponibilității infrastructurii de încărcare rapidă”, a declarat Olle Olsson, un alt co-autor al studiului SEI.
Ce crede industria de profil?
Producătorul suedez de camioane Scania este de părere că orizontul camioanelor electrice pentru transportul pe distanțe lungi este, cu siguranță, din ce în ce mai apropiat.
Până în 2024, compania suedeză anticipează că, pe distanțe lungi, vehiculele electrice ar putea să fie mai eficiente din punctul de vedere al costurilor totale decât motoarele cu combustie internă, cel puțin pe acele piețe pe care energia electrică are tarife relativ reduse. Scania, la rândul său, subliniază că infrastructura de încărcare rapidă are nevoie de un răspuns mai ferm la nivelul UE.
”Credem că trebuie să renunțăm la modelul proceselor îndelungate de luare a deciziilor și să începem cât mai rapid construirea unei coloane vertebrale electrice de-a lungul sistemului european de autostrăzi. Va fi crucial pentru ca sectorul transporturilor de marfă să poată îndeplini obiectivele stipulate în Acordul de la Paris”, a declarat pentru Karin Hallstan, directoarea ed comunicare și PR a producătorului suedez, pentru Euractiv.com.
Studiul SEI a evaluat costurile, consumul de energie și greutatea camioanelor electrice, comparând capacitatea de încărcare și cheltuielile cu cele necesare acum, în era camioanelor diesel convenționale.
În ce privește camioanele electrice, rezultatele încurajatoare ale analizei se bazează pe un scenariu în care încărcarea rapidă va permite camioanelor să călătorească în medie 4,5 ore înainte de o reîncărcare, în conformitate cu reglementările UE privind repausurile obligatorii pentru șoferi.
Toată lumea e de acord: UE trebuie să se miște mai repede!
Tiziana Frongia, director pentru transportul de marfă al ONG-ului ecologist Transport & Environment (T&E), a declarat că ”sunt tot mai multe indicii” că viitorul camioanelor, indiferent că este vorba despre distanțe scurte sau lungi, va fi electric.
“UE ar trebui să ia act și să stabilească de urgență obiective obligatorii pentru dezvoltarea stațiilor de încărcare a camioanelor electrice necesare, în viitoarea revizuire a reglementărilor privind infrastructura”, a spus Frongia.
Executivul UE și-a stabilit obiectivul de a construi un milion de puncte publice de reîncărcare până în 2025 în întreaga UE și trei milioane până în 2030.
În ceea ce privește afectarea mediului înconjurător, vehiculele grele sunt responsabile pentru aproximativ un sfert din emisiile de carbon generate de transportul rutier, adică 6% din totalul emisiilor din UE, potrivit statisticilor Comisiei Europene.
Trecerea la vehiculele electrice de marfă, care nu generează emisii dacă sunt alimentate cu energie regenerabilă, ar contribui la reducerea acestei cifre, punând Europa pe calea cea bună în vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050.
Strategia Comisiei Europene pentru o mobilitate durabilă și inteligentă, prezentată în decembrie 2020, a stabilit un obiectiv de a avea pe șoselele europene 80.000 de camioane cu emisii zero până în 2030.
Totuși, industria a avertizat că această cifră este insuficientă pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) a declarat, pentru aceste obiective, ar fi nevoie de cel puțin 200.000 de camioane ”curate” până în 2030.
Potrivit estimărilor ACEA, aproximativ 6,2 milioane de vehicule utilitare medii și grele sunt în circulație în UE în acest moment. Doar 0,04% dintre acestea au emisii zero.