Închide

Modificare importantă a Codului Rutier: conducătorii de motociclete, mopede și scutere scapă de o grijă

Avatar
Yamaha motorcycle shooting - Helemet: Ruroc France. Italian landscape XII18

Fotografie de Daniele Franchi pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Începând de sâmbătă, 13 aprilie, intră în vigoare o modificare a Codului Rutier care prevede că utilizatorii de mopede, scutere sau motociclete nu mai sunt obligați, așa cum era până acum, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu. Modificarea a apărut într-o lege publicată miercuri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare la trei zile după publicare, deci sâmbătă.

Excepția de la deținerea trusei medicale de prim ajutor, a celor două triunghiuri reflectorizante și a unui stingător de incendiu se va aplica, potrivit noii legi, în cazul vehiculelor din categoriile AM, A1, A2 și A, scrie publicația de specialitate Avocatnet.ro.

  • categoria AM – mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h,
  • categoria A1 – motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW,
  • categoria A2 – motociclete cu puterea maximă de 35 kW,
  • categoria A – motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

În varianta de dinaintea modificării, Codul rutier nu făcea distincție între vehiculele rutiere, obligând toți conducătorii să dețină, pentru fiecare vehicul în parte, trusă medicală, triunghiuri și stingător.

”Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, suna prevederea din Codul Rutier, înaintea noii excepții.

Introducerea excepției a fost motivată prin faptul că, de cele mai multe ori, spațiul de depozitare disponibil în cazul mopedelor, scuterelor sau motocicletelor este extrem de mic, iar trusa medicală, triunghiurile ori extinctorul nu încap.

Conform Codului rutier, amenzile pentru conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii sunt cuprinse între 660 și 825 de lei.

scroll to top