Închide

Mogulul F1 Bernie Ecclestone, admirator fervent al lui Putin, inculpat pentru fraudă în Anglia

Avatar
Ferrari

Fotografie de daniel cristian pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Legendarul fost conducător al Formula 1, Bernie Ecclestone, are de înfruntat acuzații de fraudă în Marea Britanie pentru nedeclararea unor active deținute în străinătate în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline, anunță agențiile internaționale de presă, citate de Bloomberg.

Serviciul de Procuratură al Coroanei Regatului Unit a anunțat luni că a autorizat punerea sub acuzare pentru fraudă prin declarare în fals a unor active deținute în străinătate de către fostul factotum al Formulei 1, în vârstă de 91 de ani, după o investigație a fiscului britanic (HM Revenue and Customs – HMRC). Procurorul de caz nu a precizat care sunt țările și teritoriile unde sunt deținute bunurile vizate.

Simon York, șeful serviciului de investigații criminale al fiscului, a declarat că ancheta fiscală vizându-l pe Ecclestone a fost ”complexă şi internaţională”:

”HMRC este de partea contribuabililor onești, așa încât vom lua măsuri dure de fiecare dată când suspectăm vreo fraudă fiscală. Mesajul nostru este clar: nimeni nu este în afara razei noastre de acțiune.”

Primele audieri în acest caz sunt programate pentru data de 22 august 2022, la Curtea de Magistrați din Westminster. Deocamdată, autoritățile nu au precizat dacă la aceste audieri va participa și Ecclestone în persoană sau doar prin reprezentare avocațială.

Bernie Ecclestone a condus timp de aproape 40 de ani Formula 1, până în ianuarie 2017, când a fost îndepărtat de noul deţinător al drepturilor comerciale ale disciplinei, grupul american Liberty Media.

Efemer pilot de curse la sfârşitul anilor 1950, apoi patron al echipei Brabham, omul de afaceri britanic, cu o avere estimată de revista Forbes la peste 2,5 miliarde de lire sterline, este considerat artizanul transformării F1, ce a devenit o activitate profitabilă sub conducerea sa.

La sfârşitul anilor 1970, el a fost unul dintre pionierii comercializării drepturilor TV pentru evenimente sportive, de orice natură.

Bernie ar lua un glonț de dragul lui Putin

Săptămâna trecută, Bernie Ecclestone a declarat că ”ar încasa un glonț” pentru Vladimir Putin, continuând că războiul din Ucraina al președintelui de la Moscova nu a fost declanșat în mod intenționat, ci a fost provocat de Occident.

La câteva zile distanță, Ecclestone a revenit și a declarat, pentru Sky Sports, că și-a dat seama, în cele din urmă, că a folosit cuvinte nepotrivite:

”Probabil ar fi bine pentru mine să îmi iau unele greutăți de pe piept, unele lucruri care m-au deranjat despre ceea ce am spus și despre ceea ce cred oamenii despre ceea ce am spus. Adesea oamenii vin și spun tot felul de lucruri, sau fac tot felul de lucruri, fără să gândească prea mult. Probabil că și eu am făcut același lucru. Și pot să îi înțeleg pe cei care cred că, prin ce am spus, apăr ceea ce a făcut el în Ucraina. Dar nu apăr. Am crescut în timpul ultimului mare război, așa că știu cum este și îmi pare rău că oamenii din Ucraina trebuie să sufere pentru ce nu merită să o facă.”

Ecclestone și-a construit o relație apropiată cu Putin când cei doi au discutat despre organizarea Marelui Premiu al Rusiei care și-a făcut debutul în 2014 la Soci, stațiunea turistică rusească de la Marea Neagră.

Fostul șef al Formulei 1 a fost criticat în 2016 pentru că a spus că Putin este ”tipul care ar trebui să conducă Europa” și s-a remarcat prin declarațiile controversate pe care le-a făcut pe teme sociale și politice.

scroll to top