Închide

Momentul de glorie al lui Viktor Orbán la Bruxelles: solidar cu protestatarii agricultori

Avatar
Orban 1068x580

Foto: flux24.ro

Timp de citire: < 1 minut

Premierul ungar Viktor Orbán s-a declarat miercuri seara solidar cu agricultorii care protestează la Bruxelles, afirmând într-un mesaj video pe Facebook că “Europa greşeşte că nu ia în serios vocea poporului”, relatează AFP.

Joi, circa o mie de vehicule au blocat mai multe străzi din capitala Belgiei, unde liderii europeni se întâlnesc în contextul nemulţumirilor agricultorilor din mai multe ţări din UE – atât faţă de politica Uniunii, cât şi faţă de importurile din Ucraina.

“Comisia Europeană trebuie să reprezinte interesele fermierilor europeni faţă de ucraineni, nu invers”,

a repetat Orban în mesajul difuzat de partidul său, Fidesz. El a condamnat concurenţa “neloială” a producătorilor ucraineni şi a susţinut că “soluţia acestei probleme este schimbarea responsabililor de la Bruxelles” la alegerile europarlamentare din iunie.

Liderul naţionalist de la Budapesta apreciase deja săptămâna aceasta că mobilizarea agricultorilor dovedeşte “în ce măsură Ucraina este o problemă gravă pentru Europa, separat de război”.

“Trebuie să fim foarte prudenţi, fiindcă Ucraina este o ţară imensă”, a cărei apropiere de Uniunea Europeană şi o eventuală aderare “va avea un impact enorm, dezastruos asupra economiilor europene, în special în domeniul agricol”,

a spus Orban într-un dialog cu săptămânalul francez Le Point, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, grupul de reflecţie Mathias Corvinus Collegium (MCC), legat de guvernul ungar, şi-a exprimat “mândria de a fi implicat” în organizarea unei manifestaţii a agricultorilor în faţa Parlamentului European.

Orban, singurul lider european care a păstrat legături strânse cu Moscova după invazia rusă în Ucraina, a blocat până acum ajutorul financiar din partea UE, vital pentru ucraineni.

scroll to top