Montarea contoarelor individuale pentru căldură ar putea deveni obligatorie


Autor:    -  
calorifer, Red and black metal pipe
Fotografie de cottonbro pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Introducerea de contoare termice în apartamente pentru a monitoriza eficiența energetică poate deveni obligatorie, se arată într-un proiect de lege inițiat de Ministerul Economiei, scrie B1.ro.

Montarea de contoare individuale ar putea deveni obligatorie inclusiv pentru apartamentele din blocurile care sunt racordate la rețeaua de termoficare, dacă acest lucru este posibil tehnic și fezabil din punct e vedere economic.

Chiar și în situația în care nu există posiblități de natură tehnică pentru montarea contoarelor termice, autoritățile trebuie să stabilească o metodologie clară de repartizare a costurilor, inclusiv prin montarea de repartitoare.

Toate dispozitivele de măsurare care se montează după 25 octombrie 2020 trebuie să poată fi citite de la distanță, iar cele care sunt montate deja și nu permit acest lucru trebuie modernizate până la 1 ianuarie 2027.

“Contorizarea încălzirii, a răcirii și a apei calde menajere (1) Consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare, la prețuri competitive, care reflectă cu acuratețe consumul lor real de energie. (2) În cazul în care încălzirea, răcirea sau apa caldă menajeră pentru o clădire sunt furnizate de o sursă centrală care deservește mai multe clădiri, un sistem de încălzire centralizată sau de un sistem de răcire centralizată, se instalează un contor la schimbătorul de căldură sau la punctul de livrare”, se arată în propunerea de act normativ.

Potrivit acestuia, în imobilele noi de tip condominiu și în părțile rezidențiale ale clădirilor mixte noi, care sunt dotate cu o sursă centrală de încălzire pentru apa caldă menajeră sau sunt aprovizionate de la rețele de termoficare, sunt prevăzute contoare individuale pentru apa caldă menajeră, în conformitate cu dispozițiile alin. (1). (5) În cazul în care imobilele de tip condominiu sau clădirile mixte sunt alimentate de la rețele de termoficare sau de răcire centralizată sau în cazul în care prevalează sistemele comune proprii de încălzire sau de răcire pentru astfel de clădiri, autoritățile competente adoptă norme şi reglementări transparente, disponibile publicului privind repartizarea costurilor pentru consumul de încălzire, de răcire și de apă caldă menajeră în aceste clădiri, pentru a asigura transparența și acuratețea contabilizării consumului individual.

După caz, astfel de norme includ orientări privind modalitatea de repartizare a costurilor pentru energie utilizată după cum urmează:

  1. apă caldă menajeră;
  2. energie termică distribuită de instalația clădirii și în scopul încălzirii spațiilor comune, în cazul în care casa scărilor și coridoarele sunt echipate cu corpuri de încălzire;
  3. în scopul încălzirii sau răcirii apartamentelor.

Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!