Închide

Morawiecki pune la zid “autonomia strategică” a lui Macron: Alianţa cu SUA, fundament absolut al securităţii est-europene

Avatar
Morawiecki

Foto: sparkchronicle.com

Timp de citire: 2 minute

Premierul polonez Mateusz Morawiecki sublinia marţi, la plecarea spre SUA, că alianţa cu Statele Unite este un ”fundament absolut” al securităţii europene, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat săptămâna trecută, în cursul unei vizite de stat în China, în favoarea ”autonomiei strategice” a Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Mateusz Morawiecki, care a început marţi o vizită de trei zile în Statele Unite, a promis că preşedinţia poloneză a UE – în 2025 – va face din alianţa între Washington şi UE ”prima dintre priorităţile sale”.

”Alianţa cu Statele Unite este un fundament absolut al securităţii noastre, care se sprijină pe doi piloni – cooperarea economică şi în domeniul apărării”,

a declarat în faţa presei şeful Guvernului de la Varşovia înainte să plece la Washington.

El urmează să fie primit de către vicepreşedinta americană Kamala Harris, în contextul în care Joe Biden efectuează o vizită în Europa.

”Unii şefi occidentali visează la o cooperare cu toată lumea, cu Rusia şi cu anumite puteri din Orientul Mijlociu”, a tunat Mateusz Morawiecki.

El a anunţat că se duce în ”Statele Unite pentru a consolida şi mai mulţi aceşti doi piloni”.

Şeful Guvernului naţionalist şi populist polonez a anunţat că intenţionează să aprobe şi să dezvolte contracte militare, să abordeze probleme financiare, cooperarea informatică şi construirea unor centrale nucleare cu  grupuri americane.

În vizita sa de stat în China, săptămâna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a apărat, în interviuri, ”autonomia strategică” a Uniunii Europene şi a pledat în favoarea ”întăririi industriei noastre a apărării” şi ”accelerării bătăliei (în favoarea energiei) nucleare şi regenerabile” în UE.

Emmanuel Macron începe marţi o vizită de stat de două zile în Olanda, în care urmează să susţină un discurs foarte aşteptat despre UE.

scroll to top