Închide

Motorul economiei europene își îmbunătățește perspectiva de creștere pentru acest an

Avatar
Germania Economie

Foto: Wall Street Journal

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul german va anunţa săptămâna viitoare că şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere pentru acest an, de la 0,2% până la 0,3%, a dezvăluit vineri pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. Pentru 2025, noile prognoze ale Guvernului german mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 1%.

De asemenea, noile prognoze arată spre o scădere mai rapidă a inflaţiei în acest an, până la 2,4%. Comparativ, în prognozele anterioare, Executivul de la Berlin miza pe o încetinire a inflaţiei până la 2,8% în acest an.

Aceste estimări revizuite fac parte din prognozele de primăvară ale Guvernului german, pe care ministrul Economiei, Robert Habeck, urmează să le prezinte miercuri.

Economia germană, cea mai mare economie europeană, a avut anul trecut una dintre cele mai slabe performanţe din rândul principalelor economii ale zonei euro, ca urmare a efectelor combinate ale costurilor mari la energie, comenzilor slabe la nivel global şi dobânzilor ridicate. Chiar dacă inflaţia şi preţurile la energie sunt aşteptate să se reducă în acest an, ritmul de creştere a economiei germane este preconizat să rămână la un nivel slab.

Zilele trecute, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei cu 0,3%, atât pentru 2024 cât şi pentru 2025, prognozând că prima economie europeană va înregistra un avans de 0,2% în acest an şi unul de 1,3% anul următor.

scroll to top