Mulți pensionari americani doresc să își petreacă bătrânețea în străinătate

, , ,
Autor:    -  
city, buildings, sea
Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Atrași de soare sau de un cost al vieții mai scăzut, un număr tot mai mare de americani aleg să își trăiască anii de aur în afara SUA, în speranța că se vor adapta mai bine nevoilor și dorințelor lor financiare sau legate de stilul de viață, potrivit CNN.

Deși nu sunt disponibile cifre oficiale, companiile și organizațiile specializate în asistarea persoanelor care se mută în străinătate au înregistrat o creștere masivă a traficului și a cererilor de informații în ultimele luni, după alegeri – dovezi anecdotice, spun unii, care sugerează un „impuls, o mișcare care prinde contur” în rândul americanilor, inclusiv al multor pensionari, care se gândesc serios (sau au întreprins deja) o mutare permanentă în străinătate.

Înființată în 2008, LIOS publică în mod regulat conținut legat de mutarea în străinătate, cum ar fi întrebări privind impozitele și asistența medicală. În zilele care au urmat alegerilor, traficul web a fost cu aproximativ 250% mai mare decât în mod normal, spune Peddicord, iar interesul susținut a contribuit la alimentarea „celei mai mari creșteri a numărului de cititori din istoria noastră”.

Pensionarii reprezintă aproximativ 80% din audiența LIOS, inclusiv cei care sunt deja pensionați și cei care își planifică pensionarea, a declarat Peddicord, iar lista anuală a celor mai bune 10 locuri pentru pensionare se numără printre „cele mai citite și mai așteptate” rapoarte ale publicației.

International Living, o revistă lunară și un site web care se concentrează pe viața în străinătate, a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a solicitărilor și a traficului, care a început chiar înainte de alegeri, spune editorul executiv Jennifer Stevens la CNN Travel. Indicele său anual Global Retirement Index, bazat pe date, se bazează pe factori precum locuințele, vizele, costul vieții și îngrijirea sănătății, precum și pe informațiile furnizate de peste 200 de editori și corespondenți de pe teren.

Banii – sau lipsa lor – continuă să fie o problemă presantă pentru mulți pensionari din SUA. Costurile din ce în ce mai mari pentru locuințe, chirii și asistență medicală diminuează economiile mai rapid decât în generațiile anterioare – de fapt, aproape jumătate dintre familiile din SUA nu au economii într-un cont de pensii.

Între timp, peste 17 milioane de americani în vârstă de 65 de ani sau mai mult – aproximativ unul din trei – sunt considerați nesiguri din punct de vedere economic (ceea ce înseamnă că au venituri cu 200% sau mai mult sub nivelul federal de sărăcie).

Mutarea într-o țară cu un cost al vieții mult mai scăzut oferă o oportunitate de a „inversa bugetul, astfel încât să puteți lua ceea ce cheltuiți în prezent pe, să zicem, transport, și să vă mutați într-un loc în care nu aveți nevoie de o mașină, de exemplu, și să utilizați acel buget pentru cheltuieli discreționare”, spune Sophia Titley, redactor-șef LIOS, pentru CNN Travel.

Pe lângă finanțele lor, care adesea se bazează pe bugete fixe, pensionarii se confruntă cu un set specific de criterii pe care trebuie să le ia în considerare înainte de a face mutarea în străinătate. În primul rând, există problema dacă li se permite din punct de vedere legal – sau dacă au mijloacele necesare – să se pensioneze în destinația aleasă. (De exemplu, unele țări pot oferi opțiuni de angajare atractive pentru nomazii digitali – dar nu atât de mult pentru cei care nu mai lucrează).

Un alt aspect esențial: determinarea eligibilității și a costurilor pentru asistență medicală și asigurare de sănătate într-o nouă destinație. Experții recomandă cercetarea amănunțită a opțiunilor în prealabil, deoarece unele țări, inclusiv Spania și Franța, impun asigurarea de sănătate ca o condiție pentru acordarea unei vize.

Cu toate acestea, Peddicord remarcă faptul că „vestea bună … este că oriunde ați merge, asistența medicală va fi mai accesibilă, deoarece este mai scumpă în Statele Unite decât oriunde – nu numai asistența medicală, ci și asigurarea de sănătate”.

În cele din urmă, pensionarii care beneficiază de Medicare – programul federal de asigurări disponibil pentru americanii în vârstă de 65 de ani și peste (și unele persoane mai tinere cu handicap) – ar trebui să se asigure că își fac temele cu privire la ceea ce înseamnă mutarea în străinătate pentru eligibilitatea lor.

Cu excepția câtorva situații, Medicare nu va acoperi costurile asistenței medicale în afara SUA; cu toate acestea, experții recomandă păstrarea acoperirii, dacă este posibil, care poate oferi o plasă de siguranță și un sentiment de liniște în cazul unei boli sau al unei accidentări grave.

„Pur și simplu vă menține opțiunile deschise”,

explică Peddicord.

„Puteți alege să vă întoarceți în Statele Unite, unde s-ar putea să aveți familie și o rețea de sprijin pentru a trece printr-o astfel de experiență, în timp ce, dacă ați renunțat la Medicare, nu este întotdeauna simplu să vă reangajați în program.”

În timp ce vizele, taxele și asistența medicală sunt printre cele mai importante considerente pentru o mutare în străinătate, pensionarii ar trebui să ia în considerare și destinațiile – și regiunile mai mici din cadrul acestora – care se aliniază stilului lor de viață preferat.

Cinci țări care sunt potrivite pentru pensionari în 2025:

  • Panama
  • Franța
  • Malaysia
  • Spania
  • Mexic

Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!