Muncitorii străini care lucrează în România vor fi mai bine protejați de abuzurile angajatorilor și agențiilor de recrutare
Patronii români caută tot mai mulți angajați străini. Anul trecut, firmele românești au angajat 100.000 de lucrători străini și au atins astfel contingentul maxim stabilit de către Guvern. Anul acesta, alte 140.000 de locuri de muncă au fost pregătite pentru muncitorii veniți din Africa sau Asia și o mare parte dintre ele au fost imediat ocupate. Odată cu noul fenomen însă, își fac apariția și agențiile de recrutare înființate peste noapte, care-i trag pe muncitori în plasa unor înșelătorii, transmite TVR. Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă semnalează aceste fraude și vine cu un proiect de modificare legislativă, menit să stopeze traficul de persoane și să aducă garanții suplimentare angajatorilor din România.
În urmă cu un an, Misikir a decis să plece din Etiopia și să vină în România, unde s-a angajat la un restaurant din Capitală.
Misikir Teshome, hostess:
“Soţul meu e aici de aproape 4 ani, mi-a povestit despre cum e munca aici, cum e viaţa și am preferat să vin aici, pentru că e mai bine decât în ţara mea. (…) Aici cel puțin pot plăti chiria şi pot plăti pentru mâncare, dar pot şi să trimit bani familiei. Acolo e greu, banii îți ajung doar ca să plăteşti chiria.“
Și colegul ei, venit din Sri Lanka, a decis să se mute în România pentru o lungă perioadă de timp.
Maduka Bandata, ospătar picol:
“Am o soră și un frate, și mama, tata e și el în străinătate. (…) În țara mea este o problemă, salariile sunt foarte mici.“
Tot mai mulți angajatori români caută forță de muncă din Africa sau Asia.
Florin Diac, manager de șaormerie:
“Sunt oamenii mai serioși, muncesc cu devotament. (…) Ne-am interesat cam cât ar costa un angajat din afară. Un salariu ar fi decent de 500 de euro, plus cazare și mâncare.“
În România lucrează peste 200.000 de muncitori străini, în special din Asia. Pentru acest an, Guvernul a stabilit un maxim de 140.000 de lucrători care vor fi aduși cu permise de muncă la noi în țară.
Au apărut însă și situații la limita legii sau chiar abuzuri, fie din partea unor angajatori, fie a unor agenții de recrutare.
George Butunoiu, specialist HR:
“Au luat niște bani, dizolvi o firmă, fiindcă acum e ușor de făcut o firmă, o faci, câștigi niște bani, o radiezi, faci alta și tot așa. (…) Sunt unii din străinătate, din Asia, care vor cu orice preț să ajungă în Europa. Angajații plătesc ca să fie aduși.“
Pentru a preveni astfel de probleme, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România propune modificarea legii.
Romulus Badea, vicepreşedintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă:
“Ar trebui cumva ca firmele care recrutează să poată demostra că sunt firme serioase. (…) De exemplu, ar trebui să facă dovada că au angajaţi sau management care au studii superioare în domeniul juridic, în domeniul economic, experienţă anterioară în domeniul resurselor umane. (…) Pot fi condiţii care să arate că aceste companii îşi asumă responsabilitatea pentru candidaţii pe care-i prezintă.”
Proiectul la care lucrează patronatele urmează să fie prezentat Ministerului Muncii în această toamnă.