Închide

Musk avansează cu planul care prevede ca datele din China să alimenteze ambițiile AI ale Tesla

Avatar
Matte dark gray Tesla Model Y

Fotografie de Eyosias G pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Tesla merge mai departe cu planurile de a alimenta dezvoltarea globală a sistemului său de autoconducere cu date din China care ar putea fi procesate în interiorul țării, parte a unei schimbări strategice a lui Elon Musk, potrivit unor persoane care au cunoștință despre această activitate, arată Reuters.

Ca parte a acestui efort, Tesla a dezvoltat planuri pentru un centru de date în China pentru a antrena algoritmul necesar pentru mai multe vehicule complet autonome, potrivit a două persoane, care au cerut să nu fie numite pentru că activitatea rămâne privată.

Până de curând, Tesla s-a concentrat pe eforturile de a obține aprobarea autorităților de reglementare chineze pentru a transfera datele generate de vehiculele sale electrice din China în afara țării pentru sistemul său “Full Self Driving” (FSD), potrivit celor două persoane și unei alte persoane care are cunoștință despre acest subiect.

Nu a fost clar dacă Tesla va continua cu ambele opțiuni pentru gestionarea datelor de autoconducere din China – transferul de date și un centru de date local – sau dacă elaborează planuri paralele ca o acoperire.

Eforturile Tesla subliniază rapiditatea producătorului de vehicule electrice de a paria pe o descoperire în domeniul inteligenței artificiale într-un moment în care cererea de vehicule electrice a încetinit și concurența sa s-a adâncit.

Demersul său de a utiliza mai mult datele provenite de la vehiculele din China pentru a dezvolta inteligența artificială a constructorului auto pentru condus vine în contextul în care guvernul american a încercat să limiteze transferul de tehnologie AI de la firmele americane către China.

Tesla nu a reușit să ofere versiunea completă a FSD, care costă echivalentul a aproape 9.000 de dolari, în China.

O piață mai largă pentru FSD în China ar da un impuls veniturilor și profiturilor constructorului auto într-un moment în care ambele sunt presate de presiunea exercitată de rivalii chinezi, cum ar fi BYD.

Tesla nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Înființarea unui centru de date în China pentru dezvoltarea FSD ar necesita ca Tesla să lucreze cu un partener chinez, au declarat două dintre surse. Există, de asemenea, o potențială provocare în ceea ce privește aprovizionarea cu hardware.

A purtat discuții cu Nvidia despre achiziționarea de unități de procesare grafică pentru un centru de date din China, potrivit uneia dintre persoanele care a fost informată despre discuții. Sancțiunile americane interzic Nvidia și partenerilor săi să vândă cele mai avansate cipuri ale sale în China.

Nvidia a refuzat să comenteze dacă a purtat discuții cu Tesla.

Campania Tesla de a utiliza mai mult datele din China a fost impulsionată de o călătorie fulminantă a lui Musk la Beijing luna trecută, când s-a întâlnit cu oficiali, inclusiv cu premierul Li Qiang.

În cadrul întâlnirii cu Li, Musk a încercat să faciliteze permisiunile pentru transferul de date al Tesla, au declarat două dintre surse. De asemenea, a fost evocat potențialul ca Tesla să investească într-un centru de date în China, au spus acestea.

Musk a discutat, de asemenea, despre posibilitatea ca Tesla să acorde licențe pentru sistemele sale FSD producătorilor chinezi de vehicule electrice, a declarat o persoană. Musk declarase în aprilie că Tesla discută cu un alt producător auto “important” despre licențierea FSD, fără a-l numi.

Biroul de informații al Consiliului de Stat al Chinei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

scroll to top