Închide

Musk vrea o derogare de la sancțiunile împotriva Iranului, ca să-i poată oferi servicii de internet

Avatar
Elon Musk 1

Elon Musk. Sursa foto: NY Post.

Timp de citire: 2 minute

SpaceX intenționează să solicite administrației americane o derogare de la sancțiunile împotriva Iranului pentru a oferi servicii de conectare la internet în această țară prin intermediul constelației sale de sateliți Starlink, a anunțat luni fondatorul companiei aerospațiale Elon Musk pe contul său de Twitter, potrivit boursorama.com, citat de G4Media.

Răspunzând la o întrebare a unui reporter, Musk a declarat că „Starlink va solicita o derogare de la sancțiunile împotriva Iranului” pentru a-și putea oferi serviciul în această țară.

Elon Musk a anunțat că Starlink este acum disponibil pe toate continentele, „inclusiv în Antarctica”, compania plănuind să lanseze până la 42.000 de sateliți pentru a oferi bandă largă din spațiu.

Oferirea acestui serviciu în Iran ar putea „schimba cu adevărat datele pentru viitorul” țării, a comentat jurnalistul științific de origine iraniană Erfan Kasraie.

Lansat la sfârșitul anului 2020, serviciul Starlink permite accesul la internet în zonele slab deservite de rețelele terestre fixe și mobile, plătind o antenă, un modem și un abonament ale căror tarife variază de la o țară la alta.

Serviciul a fost în centrul atenției după ce a furnizat antene și modemuri armatei ucrainene pentru a-și îmbunătăți capacitățile de comunicare în războiul cu Rusia.

SpaceX a desfășurat aproape 3.000 de sateliți Starlink din 2019 și efectuează aproximativ o lansare pe săptămână cu propriile rachete Falcon 9 pentru a accelera desfășurarea constelației sale.

Iranul se află sub un regim de sancțiuni sporite din partea SUA de la denunțarea de către fostul președinte Donald Trump a acordului din 2015 privind activitățile sale nucleare.

În timp ce actualul președinte Joe Biden a susținut renegocierea acordului, insistența Iranului de a obține garanții din partea administrației americane blochează discuțiile.

Noi seturi de sancțiuni au fost impuse Iranului la începutul lunii septembrie, după livrarea de drone către Rusia, pe de o parte, și pentru presupusa implicare a Ministerului iranian al Informațiilor și Securității în atacul cibernetic masiv care a vizat Albania în iulie.

scroll to top