Închide

NASA: Rusia a furat grâne de cel puțin 1 mld. $ din teritoriile ocupate de Moscova în Ucraina

Avatar
field, wheat, sky

Fotografie de Alexeev_Alexey pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ucraina a pierdut cel puțin 1 miliard de dolari ca urmare a vânzării de către Rusia a grâului recoltat din zonele controlate de Moscova, potrivit unei cercetări satelitare a programului NASA pentru securitate alimentară și agricultură, citate de Bloomberg.

Analiza oferă o idee despre ceea ce se întâmplă în teritoriile ocupate, unde informațiile sunt strict controlate. Pentru aceasta, NASA a utilizat un model de învățare automată care detectează modificările de textură și culoare pe baza unei serii cronologice de imagini satelitare, pentru a cartografia locurile în care culturile au fost recoltate sau lăsate nerecoltate.

Aproape 6 milioane de tone de grâu au fost colectate din zone care se află sub controlul Rusiei, potrivit NASA Harvest. Aproximativ 88% din culturile de iarnă plantate în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce suprafețele nerecoltate au fost în principal pe linia frontului.

Cercetarea ridică întrebarea ce s-a întâmplat cu acele culturi recoltate. Navele rusești au exportat, cel mai probabil, cerealele din zonele ocupate către țări precum Libia și Iran, dar volumele sunt dificil de estimat, deoarece exportatorii au ascuns originea mărfurilor. Pe de altă parte, Rusia a negat că a furat cereale din Ucraina.

Ucraina este un exportator major de grâu, iar blocarea porturilor ucrainene după invazia Rusiei a dus la creșterea prețurilor, contrabanda de cereale fiind astfel mai profitabilă. Acordul mijlocit de Turcia și ONU, care a permis Ucrainei să reia exporturile, a ajutat la scăderea prețurilor la cereale, dar acestea rămân în continuare ridicate în comparație cu perioada anterioară războiului.

Aproape un sfert din grâul Ucrainei este cultivat pe teritoriile pe care Rusia pretinde că le-a anexat, deși o parte din acest teritoriu a fost recucerit de Ucraina.

Echipa NASA Harvest a calculat că fermierii au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu în acest an în Ucraina, cu câteva milioane de tone mai mult decât indică alte prognoze.

Procurorul șef din Elveția – un important centru de comerț cu mărfuri – a avertizat că vânzarea de mărfuri furate ar putea constitui o crimă de război.

HarvEast, unul dintre cei mai mari producători de cereale din Ucraina, a declarat că toate culturile de iarnă pe care le-a plantat pe terenurile pe care le lucrează în regiunea Donețk au fost recoltate de forțele de ocupație în această vară.

”Anul acesta, grâul de toamnă s-a prezentat excelent, cu un randament foarte mare pentru această regiune, datorită condițiilor meteorologice favorabile. Tot ceea ce a fost recoltat de pe terenurile noastre a fost furat și exportat din Ucraina”, a spus directorul executiv al companiei, Dmitri Skornyakov.

scroll to top