Închide

”Nașul” inteligenței artificiale și-a dat demisia, ca să poată vorbi liber despre ”pericolele” tehnologiei

Avatar
robot, artificial intelligence, android

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Geoffrey Hinton, cel care a fost supranumit ”Nașul AI”, a confirmat luni că, săptămâna trecută, a părăsit funcția pe care o deținea la Google, pentru a putea vorbi nestingherit despre ”pericolele” pe care le ascunde tehnologia la crearea căreia a ajutat în mod semnificativ, scrie ediția online a CNN. Hinton este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați oameni de știință în domeniul rețelelor neuronale și al inteligenței artificiale (AI), ocupându-se direct de aceste proiecte la Google, începând din 2013.

Munca de pionierat a lui Hinton în ce privește rețelele neuronale a modelat sistemele de inteligență artificială care stau la baza multora dintre produsele marilor companii tehnologice de astăzi.

În ultimul deceniu, a colaborat cu Google în cadrul eforturilor de dezvoltare a proiectelor de inteligență artificială ale gigantului tehnologic, dar, între timp, a ajuns să își pună diverse probleme legate de această tehnologie și despre rolul lui însuși în promovarea acesteia.

”Mă consolez cu scuza obișnuită: dacă nu aș fi făcut-o eu, oricum altcineva ar fi făcut-o”, a spus Hinton pentru New York Times.

Într-o postare pe Twitter, luni, Hinton a anunțat oficial că a părăsit compania Google pentru a putea vorbi liber despre riscurile AI, mai degrabă decât din dorința de a critica în mod specific compania pe care tocmai a părăsit-o:

”Am plecat ca să pot vorbi nestingherit despre pericolele inteligenței artificiale, fără a lua în considerare modul în care acest lucru afectează compania Google. De altfel, Google a acționat foarte responsabil”, a spus el în tweet-ul citat.

Jeff Dean, șeful cercetătorilor de la Google, a declarat că Hinton ”a realizat progrese fundamentale în tehnologia inteligenței artificiale”, exprimându-și aprecierea pentru ”deceniul de contribuții al lui Hinton în cadrul Google”.

Decizia lui Hinton de a se retrage din companie și de a vorbi despre pericolele AI vine în momentul în care un număr tot mai mare de legiuitori din Congres, grupuri de advocacy și personalități din mediul marilor companii de tehnologie au tras semnale de alarmă cu privire la potențialul nociv pe care chatbot-urile dotate cu inteligență artificială ar putea fi utilizate pentru a răspândi dezinformarea sau pentru a înlocui locurile de muncă, sporind astfel nesiguranța angajaților.

Valul de atenție din jurul aplicației ChatGPT, lansată la sfârșitul anului trecut, a fost scânteia care a reaprins ”cursa înarmărilor” companiilor de tehnologie, pentru a dezvolta și implementa instrumente similare AI în produsele lor.

OpenAI, Microsoft și Google conduc clasamentele în ce privește proiectele deja dezvoltate, dar IBM, Amazon, Baidu și Tencent lucrează la tehnologii similare.

În martie, unele figuri marcante din industria tehnologică au semnat o scrisoare prin care cer ca laboratoarele de inteligență artificială să oprească dezvoltarea celor mai puternice sisteme AI timp de cel puțin șase luni, invocând ”riscuri profunde pentru societate și umanitate”.

Scrisoarea, publicată de Future of Life Institute, o organizație non-profit susținută de Elon Musk, a fost transmisă la doar două săptămâni după ce OpenAI a anunțat GPT-4, o versiune și mai puternică a tehnologiei care stă la baza ChatGPT.

În primele teste și într-o demonstrație publică făcută de companie, GPT-4 a fost folosit pentru a redacta acte de procedură judiciară, a fost pus să rezolve subiecte de examene și să construiască un site web funcțional doar pe baza unei schițe desenate manual.

În interviul acordat publicației The New York Times, în care și-a și anunțat plecarea din Google, Geoffrey Hinton și-a exprimat îngrijorările majore cu privire la potențialul AI de a elimina locurile de muncă și de a crea o lume în care mulți ”nu vor mai putea ști ce este adevărat și ce este doar o iluzie”.

El a subliniat, de asemenea, ritmul uimitor în care aceste proiecte avansează, mult peste ceea ce anticipaseră el însuși, dar și alți cercetători în domeniu:

”Există unii care cred în ideea că aceste lucruri ar putea deveni chiar mai inteligente decât oamenii. Însă majoritatea am crezut că acest moment este încă foarte departe, poate undeva între de acum în 30 sau 50 de ani sau chiar mai mult. Desigur, nu mai cred asta.”

Chiar înainte de a pleca din Google, Hinton a vorbit public atât despre potențialul benign al AI, cât și de posibila sa nocivitate:

”Cred că progresul rapid al inteligenței artificiale va transforma societatea în moduri pe care nu le înțelegem pe deplin și nu toate efectele vor fi unele pozitive”, spunea Hinton într-un discurs din 2021, susținut la Institutul Indian de Tehnologie din Mumbai.

El remarca atunci că AI va avea un efect benefic în cazul asistenței medicale, creând, în același timp, oportunități pentru realizarea unor noi arme autonome cu potențial letal.

”Găsesc această perspectivă mult mai imediată și mult mai terifiantă decât perspectiva ca roboții să preia controlul asupra oamenilor, ca în filmele SF, ceea ce cred că este încă o perspectivă foarte îndepărtată.”

Hinton nu este primul angajat Google care a avertizat în cuvinte îngrijorătoare cu privire la potențialul distructiv al AI. În iulie, compania a concediat un inginer care susținea că un sistem AI încă nelansat a dovedit rudimente de conștiență, spunând că a încălcat politicile de angajare și securitate a datelor. La acea dată, mulți din specialiștii angrenați în studiul și dezvoltarea AI respinseseră cu fermitate afirmația inginerului.

scroll to top