Națiunile arabe pregătesc un plan de reconstrucție pentru Fâșia Gaza. Cine plătește?

,
Autor:    -  
gaza, strip, palestine
Fotografie de hosnysalah pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Națiunile arabe doresc să vină cu un nou plan de reconstrucție pentru Gaza. Scopul aparent este de a contracara propunerea „Riviera” Gaza a lui Donald Trump, care nu implică evacuarea a aproximativ 2 milioane de palestinieni din enclavă, potrivit Deutsche Welle.

Unii au sugerat că planul președintelui american Donald Trump de reconstrucție a Gaza – prin care SUA preiau enclava palestiniană de coastă, expulzează locuitorii și o transformă într-o „Riviera a Orientului Mijlociu” – este doar o tactică extremă de negociere.

Alții sunt îngrijorați că Trump crede fiecare cuvânt. Politicienii și liderii militari israelieni au vorbit deja despre o agenție pentru „emigrarea voluntară” a palestinienilor din Gaza.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ două treimi din clădirile din Gaza au fost distruse, iar Ministerul Sănătății din teritoriu spune că peste 48 000 de palestinieni au fost uciși de campania militară a Israelului. Aceasta din urmă a fost lansată ca represalii la un atac al grupului militant Hamas din Gaza, care s-a soldat cu aproximativ 1 200 de morți.

Cu o încetare fragilă a focului în vigoare în Gaza, se discută despre reconstrucția enclavei.

Țările arabe s-au opus vehement planului Trump pentru Gaza. Iordania și Egiptul, în special, sunt îngrijorate. Președintele SUA a sugerat că acestea ar putea primi cele aproximativ 2 milioane de palestinieni strămutați din Gaza, o măsură care ar reprezenta o criză politică și economică existențială pentru ambele țări.

Egiptul și alte state arabe vor discuta viitorul Gazei

Egiptul, care a jucat un rol crucial în negocierea încetării focului în Gaza, a condus un efort de a găsi o alternativă. A fost organizată o reuniune la Riad, Arabia Saudită, pentru sfârșitul acestei săptămâni. Diverse idei vor fi discutate de Arabia Saudită, Egipt, Iordania, Qatar și Emiratele Arabe Unite (EAU). Majoritatea ideilor au mai fost sugerate, fie în ultimul an, fie anterior. Ulterior, un summit extraordinar al Ligii Arabe este planificat pentru 4 martie la Cairo, unde se așteaptă ca mai multe țări să discute, apoi să sprijine, un proiect de plan pentru Gaza.

Potrivit secretarului de stat Marco Rubio, SUA sunt deschise la acest lucru.

„Dacă țările arabe au un plan mai bun, atunci este minunat”,

a declarat el în timpul unui interviu radio săptămâna trecută.

Arabia Saudită este probabil să joace un rol integral în propunerea alternativă, deoarece saudiții sunt mai apropiați de administrația Trump și au, de asemenea, legături financiare majore cu întreprinderile familiei Trump. Au existat, de asemenea, informații conform cărora planul arab va fi numit „planul Trump” pentru a asigura implicarea președintelui SUA.

Ce conține planul despre care discută națiunile arabe?

Planul va avea probabil trei faze și va dura până la cinci ani pentru a fi finalizat.

Prima fază implică ajutor imediat pentru palestinienii strămutați. O serie de „zone sigure” vor fi create în Gaza, dotate cu locuințe mobile și alte adăposturi temporare și cu acces rapid la ajutor și servicii esențiale.

Aproximativ 40 de companii, multe cu sediul în Egipt, dar unele internaționale, vor fi implicate în reconstrucție, în timp ce palestinienii vor asigura ei înșiși forța de muncă.

Un comitet tehnocratic palestinian va fi selectat pentru a gestiona enclava. Cine anume va face parte din comitet rămâne neclar, dar acesta ar putea include reprezentanți ai Autorității Palestiniene, sau AP, care conduce lucrurile în Cisiordania ocupată, precum și lideri ai grupurilor tribale locale sau primari ai comunităților.

Este foarte puțin probabil ca din comitet să facă parte reprezentanți ai grupării Hamas, care a condus Gaza în ultimele două decenii. Hamas, care este considerată o organizație teroristă de către SUA, UE și alții, a declarat că este dispusă să cedeze puterea, dar se pare că dorește, de asemenea, să ajute la alegerea membrilor comitetului.

Cum rămâne cu securitatea?

Există, de asemenea, argumente conform cărora nici Hamas, nici AP, care este adesea criticată pentru corupție și proastă gestionare, nu ar trebui să fie implicate în noua administrație din Gaza. Astfel, administratorii ar putea fi, de asemenea, pur tehnocrați, cei 10-15 membri ai comitetului neavând nicio afiliere politică.

Securitatea în Gaza ar putea fi asigurată de poliția AP sau, eventual, de un grup multinațional, cu sprijin potențial din partea forțelor arabe sau chiar occidentale. Emiratele Arabe Unite au sugerat crearea unei „misiuni internaționale temporare” pentru securitatea din Gaza.

Anul trecut, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat că, în timp ce un comitet tehnocrat ar putea guverna în Gaza, Israelul ar trebui să fie în continuare responsabil pentru securitatea din zonă. Însă palestinienii protestează că acest lucru ar însemna doar continuarea ocupației israeliene.

Cine va plăti pentru reconstrucție?

O „Evaluare interimară rapidă a pagubelor și a nevoilor” publicată de Banca Mondială în această lună indică faptul că 53,2 miliarde de dolari (50,9 miliarde de euro) vor fi necesare pentru reconstrucția Gaza pe parcursul unui deceniu, din care 20 de miliarde de dolari în următorii trei ani.

Țările arabe ar putea ajunge să plătească o parte din această sumă, deoarece dorința lor de a finanța reconstrucția este considerată unul dintre factorii care vor face un plan arab mai acceptabil pentru administrația Trump. Însă un fond condus de țările din Golf, cu finanțare din partea unor națiuni bogate în petrol precum Qatar și Emiratele Arabe Unite, va depinde, de asemenea, de o încetare durabilă a focului în Gaza și de un fel de cale către o încetare permanentă a violenței, precum o soluție cu două state. În caz contrar, statele din Golf au susținut că nu are rost să finanțăm reconstrucția dacă zona va fi bombardată din nou de Israel.

Din nou, pentru a asigura implicarea SUA, se speculează că proiectul s-ar putea numi chiar „Fondul Trump pentru reconstrucție”.

Se pare că Egiptul dorește să organizeze o conferință internațională a donatorilor, în cadrul căreia și țările occidentale vor fi invitate să contribuie. Este puțin probabil ca Israelul să plătească pentru reconstrucția Gazei.

Blocaje potențiale

Reconstrucția necesită în mod evident continuarea actualei și fragilei încetări a focului. A doua fază a încetării focului, în care ar putea fi eliberați ostaticii rămași luați în Israel la 7 octombrie 2023, ar trebui să înceapă la începutul lunii martie. Dar este încă neclar cum va aborda acest lucru guvernul israelian de dreapta și cum va reacționa Hamas.

Având în vedere că propunerile anterioare pe termen scurt și mediu pentru Gaza au fost întotdeauna bazate și pe un rezultat pe termen lung, faptul că Israelul respinge orice idee pentru o soluție cu două state va fi problematic. Respingerea de către Israel a unei eventuale statalități palestiniene are loc chiar dacă comunitatea internațională încă insistă asupra unei soluții cu două state, iar finanțarea oricărui plan arab de reconstrucție ar putea fi condiționată de aceasta.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!