Navele cargo sunt supraîncărcate si pierd tot mai multă marfă. Pagubele materiale sunt uriașe!

,
Autor:    -  
cargo, ship, container
Fotografie de hectorgalarza pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Navele cargo care transportă orice, de la anvelope la telefoane mobile, pierd tot mai multă marfă pe drum din cauză că marfa încărcată este stivuită pe punte până la înălțimea unui bloc de 10 etaje, iar de cele mai multe ori, pentru a scurta drumul sunt alese rute expuse furtunilor și unde valurile pot ajunge la 10 – 12 metri înălțime. Anul trecut au ajuns pe fundul mării peste 3.000 de containere, potrivit declarațiilor făcute la Digi24 de comandantul de navă Tiberiu Miclea.

Într-un singur incident, care a avut loc în noiembrie, o navă expusă unei furtuni a pierdut 1.800 de containere cu marfă în valoarea de 90 de milioane de dolari. Peste 1.000 de uriașe cutii metalice încărcate au căzut în mări și oceane de la începutul anului, potrivit Bloomberg. Marfa intrată la apă costa 54,5 milioane de dolari.

Majoritatea incidentelor au loc în Oceanul Pacific. Anual, navele cargo transportă 226 milioane de containere.

Prima navă container, acum 65 de ani, ducea 58 de containere. Azi, sunt unele nave care duc 24.000 de containere.

Asta înseamnă containere stivuite pe punte până la înălțimea unui bloc de 10 de etaje. Pacificul este renumit pentru vremea rea mai ales iarna, iar rutele pe care s-au întâmplat accidente au fost între China și Coasta de vest a SUA. Pentru a scurta drumul și a economisi combustibil, navele trec prin Marea Bering, iar acolo vremea este foarte proastă, a declarat Tiberiu Miclea.

El a adăugat că accidentele au loc din cauza înclinării excesive a navelor pe timp de furtună și că “nici o formă de asigurare nu se poate pune cu vremea”.

Oricât ai încerca tot se vor întâmpla accidente. Sunt valuri de 10 – 12 metri înălțime, iarna asta a fost măsurat un val de 19 metri în nordul Scoției, a spus Miclea.

Întrebat ce se întâmplă cu containerele care ajung în mare, Tiberiu Miclea a răspuns că unele plutesc și eșuează, altele se duc direct la fund. Pericolul este că unele au mărfuri periculoase care pot polua sau otrăvi apa. Altele se scufundă pur și simplu, a adăugat Miclea.

Pagubele sunt însă uriașe. Cea mai mare pagubă din istorie a fost provocată de pierderea celor 1.800 de containere.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!