Necunoscut acasă, sportul național al României trece oceanul și se promovează în… Venezuela


Autor:    -  
Timbruoina

Timp de citire: 2 minute

Cu toții știm din școală că sportul național al României este oina, însă o minimă sinceritate ne va obliga să recunoaștem că regulile acestui sport tradițional românesc ne sunt, practic, necunoscute. Federația Română de Oină încearcă să popularizeze această ramură sportivă prin colaborări cu diverse țări, iar cea mai fructuoasă pare să fie relația stabilită cu Venezuela, prin ambasada țării la București.

Un comunicat de presă al Ambasada Republicii Bolivariene a Venezuelei în România ne anunță cu entuziasm că relațiile dintre cele două țări progresează, grație legăturii sportive create prin oină.

”La București, a avut loc o întâlnire de lucru între șeful misiunii diplomatice cu gradul de ambasador, Alfredo Alfonso Torrealba, și Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, pentru a discuta despre dezvoltarea proiectelor sportive comune legate de oină între Republica Bolivariană Venezuela și România.

 

În timpul conversației, Nicolae Dobre a afirmat că, având în vedere succesul Cupei ”Simón Bolívar” la oină pe plajă care a avut loc în România la nivel național în 2019, o nouă ediție a competiției este planificată în 2021 sau imediat după restricțiile cauzate de pandemia de COVID-19 vor fi depășite. El a prezentat, de asemenea, noul său proiect național în legătură cu oina, care va fi dezvoltat în 3 regiuni care au aparținut României după Primul Război Mondial, dar pe care țara le-a pierdut după Al Doilea Război Mondial.

 

Prima regiune este Bucovina, care este împărțită în Bucovina și Bucovina de Nord, aceasta din urmă aflându-se în prezent pe teritoriul regiunii Cernăuți din Ucraina. A doua regiune este Basarabia, care se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. A treia regiune este Cadrilaterul, care este numele românesc pentru partea de sud a Dobrogei, situată în Bulgaria și mărginită de Dunăre. Aceste teritorii au fost ocupate la 28 iunie 1940 de Uniunea Sovietică și Bulgaria, printr-un ultimatum adresat statului român după pactul Ribbentrop-Molotov.

 

De asemenea, Nicolae Dobre a prezentat și noul său proiect internațional pentru oină, în care este posibil să se includă Venezuela, cu scopul de a genera schimburi de experiență în domeniul sportului.

 

La rândul său, ambasadorul Torrealba a subliniat că posibilitățile de generare de contacte și dialoguri pentru promovarea jocului de oină în Venezuela sunt foarte mari, prin intermediul Ministerului Puterii Populare pentru Tineret și Sport. Pe de altă parte, el a indicat că ar fi benefic să se organizeze o activitate de promovare a practicării oinei în zece state din Venezuela, într-un scenariu pandemic post-COVID-19. Astfel, sportivii români pot ilustra cu ajutorul unor exerciții demonstrative frumusețea sportului național românesc.

 

Oina este sportul național românesc și seamănă cu baseball-ul. Jocul necesită calități sportive complexe (viteză de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare împotriva mingilor, precizie în aruncare și lovirea mingii cu un baston). Jocul de oină a fost practica cu continuitate cel puțin din secolul al XIV-lea, conform cronicilor și faptelor vremii, fiind menționat pentru prima dată în 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. În prezent, Federația Română de Oină, înființată în iunie 1932, nu numai că are printre planurile sale popularizarea acestui sport la nivel mondial, dar a făcut deja prezentări și schimburi de experiență în domeniul sportului cu mai multe țări asiatice, africane și europene.

 

În cele din urmă, ambele părți au convenit să conlucreze pentru a promova procesul de dezvoltare sportivă al oinei între România și Venezuela”,

sună comunicatul Ambasadei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!