Închide

Nemții și americanii, parteneriat pentru construirea unei fabrici de cipuri în Germania. Cât investesc?

Avatar
electrician, lego, repair

Fotografie de blickpixel pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Furnizorul de automobile ZF Friedrichshafen AG și Wolfspeed Inc. intenționează să construiască o fabrică, în valoare de 3 miliarde de dolari, în Saarland, în Germania, pentru a produce cipuri pentru vehicule electrice și alte aplicații, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru o regiune dependentă de componentele motoarelor cu combustie, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, citate de Bloomberg.

Aprobarea proiectului este condiționată de angajamente privind subvențiile care se ridică la un sfert din investiția totală, au declarat persoanele respective, care au refuzat să fie numite. ZF va deține o participație minoritară în fabrică împreună cu partenerul său american producător de cipuri, situată în Ensdorf, lângă Saarbrücken. ZF operează cea mai mare fabrică a sa în apropiere, unde 9.000 de angajați produc transmisii.

În cadrul acestui plan, locul unei foste centrale electrice pe bază de cărbune va fi transformat în cea mai mare fabrică din lume de semiconductori din carbură de siliciu, folosiți în vehiculele electrice și în convertoarele fotovoltaice. Mutarea va crea sute de locuri de muncă, au declarat oamenii, oferind o ușurare față de îngrijorările celor 40.000 de lucrători din industria auto din statul Saarland, unde mulți dintre ei muncesc pentru a face piese pentru motoare cu combustie.

ZF și Wolfspeed speră să primească o decizie finală privind subvențiile în următoarele două luni, au declarat persoanele respective. Partenerii intenționează să înceapă producția de semiconductori în 2027 și să atingă capacitatea maximă până în 2030. Purtătorii de cuvânt ai ZF și Wolfspeed au refuzat să comenteze aceste planuri. Handelsblatt a relatat anterior câteva detalii despre proiect.

Fabrica din Saarland va ajuta UE în obiectivul său ambițios de a produce 20% din cipurile mondiale până în 2030. Progresele Germaniei în atragerea producătorilor internaționali de cipuri au devenit mai dificile din cauza prețurilor ridicate la energie și a atragerii subvențiilor generoase acordate de SUA în cadrul Legii privind reducerea inflației. Producătorul american de cipuri Intel Corp. a amânat recent începerea construcției fabricii sale de semiconductori din Magdeburg, în valoare de 17 miliarde de euro (18,4 miliarde de dolari). Compania este în discuții pentru mai multe subvenții guvernamentale pentru a compensa costurile mai mari.

Tipul de cipuri pe care le va produce Wolfspeed poate crește autonomia vehiculelor electrice cu până la 15%, cu o încărcare mai rapidă, în comparație cu cipurile convenționale de siliciu. Pe lângă fabrică, ZF și Wolfspeed intenționează să înființeze un centru de cercetare și dezvoltare în Germania, unde ZF va fi proprietar majoritar, au declarat persoanele menționate. Centrul va cerceta aplicațiile cipurilor în invertoarele de putere pentru navele electrice sau pentru turbinele eoliene.

Directorul executiv al Wolfspeed, Gregg Lowe, a declarat anul trecut că firma are în vedere construirea unei fabrici de semiconductori în Germania și că decizia de investiție va depinde de subvențiile primite.

scroll to top