În cadrul proiectului POPAS 2020, Nestlé România lansează primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Naţional Cozia, concentrându-se pe arealele ecologizate cu un an în urmă, când peste 500 de voluntari Nestle, administraţia Parcului şi membri ai comunităţii locale au colectat peste 40 de tone de deşeuri, trimise către reciclare sau valorificare, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect are loc şi o acţiune de plantare a 30.000 de puieţi de salcâm, care vor neutraliza în total peste 200.000 de tone de dioxid de carbon până în 2050. Puieţii, plantaţi pe o suprafaţă de 20 hectare, vor ajuta la extindera arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum şi remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc.
Lansat sub umbrela pilonului de sustenabilitate “Nestle for a Waste Free world”, raportul de biodiversitate realizat de către o echipă de ingineri de mediu şi ecologi condusă de Msc. Ing. Valentin Dragomir, Director General, Managerdemediu.ro, vine în completarea acţiunilor de ecologizare din anii trecuţi. Acesta conţine o prezentare a parcului, o secţiune dedicată ameninţării reprezentate de deşeuri, măsurile de conservare a Parcului Naţional Cozia, dar mai ales modul în care au fost prezervate habitatele din parc în urma acţiunii de ecologizare desfăşurate anul trecut.
Vizăm prin aceste măsuri reducerea impactului de mediu în zonele protejate şi zonele tampon din cadrul Parcului Naţional Cozia prin implementarea de acţiuni anuale de mediu, ecologizări şi plantări de puieţi în zonele care au suferit transformări de impact în anii anteriori, a transmis Vali Dragomir, Director General Managerdemediu.ro.
Puieţii de salcâm au fost aleşi special atât pentru a răspunde necesităţilor solului din zonele vizate, care au nevoie de remediere vegetativă, dar şi pentru sprijinirea activităţii melifere din zonă, apicultorii putându-şi dezvolta afacerile cu circa 80 de familii de albine care vor produce pentru comunitatea locală peste 35 de tone de miere până în 2050.
În cadrul Parcului Naţional Cozia se află o adevărată bogăţie naţională, unde putem găsi printre altele: 75 de specii de plante (unele dintre ele unicat în Europa), 20 de habitate naturale protejate, 122 de specii de nevertebrate, 14 specii de peşti, 25 de specii de amfibieni şi reptile, 35 de specii de mamifere şi 164 de specii de păsări (dintre care 69 cu interes conservativ). În egală măsură, vedem identificate în raport deşeuri de la materiale plastice, ambalaje din plastic, hârtie, lemn etc. Toate acestea au un impact asupra florei, faunei, dar şi apelor curcătoare, a declarat Ing. Pavel Prundurel, Director Parcul Naţional Cozia.
Specialişti propun şi o serie de măsuri de conservare, cum ar fi: instituirea unui sistem de evacuare a deşeurilor din parc şi realizarea de coşuri de gunoi anti-urs, care să evite atragerea animalelor sălbatice şi dependenţa lor de resturi menajere. Administraţia Parcului Naţional Cozia a luat în considerare parteneriate cu autorităţile publice locale, proprietarii şi administratorii de terenuri.
În contextul în care schimbările climatice au un impact global major şi reprezintă o ameninţare care necesită acţiuni urgente, am început accelerarea demersurilor de sustenabilitate prin implementarea de proiecte menite să susţină angajamentul global de zero emisii nete până în 2050, tranziţia la energie regenerabilă în proporţie de 100%, dar şi dezvoltarea de ambalaje alternative. Pentru a putea avea un impact zero asupra mediului în operaţiunile noastre până în 2030, implementăm acţiuni de protejare a biodiversităţii şi a resurselor naturale şi implementăm campanii de conştientizare menite să aducă în prim plan necesitatea colaborării dintre companii, autorităţi şi societate pentru ca mediul înconjurător să rămână un loc liber şi curat, a afirmat Irina SIMINENCO, Corporate Affairs Manager Nestle România.
Nestle abordează problema deşeurilor de ambalaje în toate comunităţile în care operează peste tot în lume, şi îşi bazează strategia de lucru pe trei piloni: dezvoltarea de noi ambalaje, modelarea unui viitor fără deşeuri şi campanii de conştientizare. Compania derulează o serie de acţiunile de transformare a ambalajelor sale în ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile şi de reducere a utilizării materialelor plastice noi cu o treime, până în 2025. De asemenea, cercetătorii de la Nestle Institute of Packaging Sciences, primul institut de acest gen din industria alimentară, dezvoltă soluţii inovatoare pentru ambalajele celor peste 2.000 de branduri Nestle la nivel global.
Campaniile de sustenabilitate dezvoltate de Nestle sunt adaptate nevoilor comunităţilor locale, de la proiecte pilot de reciclare pentru 100.000 de familii în Australia, la dezvoltarea unui program împreună cu Project Stop pentru comunităţile din Indonezia sau dezvoltarea de acţiuni de ecologizare în peste 66 de locaţii împreună cu 5.000 de angajaţi Nestle cu ocazia World Oceans Day 2019.