Închide

”Neutralitate” austriacă: mii de piese de armament importate de ruși din Austria în ultimii 2 ani, în pofida sancțiunilor

Avatar
Lunetist Rus Steyr Mannlicher

Lunetist FSO cu o pușcă Steyr Mannlicher SSG 08 pe zidurile Kremlinului, mai 2024. Sursa foto: The Insider (RU) / TASS.

Timp de citire: 5 minute

În ciuda sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și a insistenței cu care Austria își proclamă, de fiecare dată, neutralitatea politică și militară, refuzând în repetate rânduri să furnizeze arme Ucrainei, piese de armament produse sau traficate prin Austria ajung în cantități semnificative în Rusia, fiind folosite în operațiunile invadatorilor, potrivit ediției ruse a publicației The Insider, editată din străinătate.

Potrivit jurnaliștilor ruși, de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, în urmă cu peste doi ani, au fost aduse în Rusia cel puțin 3.606 de pistoale Glock fabricate în Austria și SUA, precum și cel puțin 169 de puști austriece de asalt Steyr Mannlicher, pe care armata rusă le folosește împotriva Ucrainei.

Cei mai mari importatori de pistoale Glock sunt companiile rusești Kolchuga, Orel, Test-Weapons și Fort. Cele patru companii sunt asociate cu compania Russian Eagle LLC, 58% din capitalul căreia fiind deținut de compania Luxembourg Beretta Holding S.A., companie-fiică a grupului industrial italian Beretta, cel mai mare producător de armament al Italiei, notează The Insider.

Glock, pistolul preferat al clovnului Rogozin, în vizorul unei anchete a lui Alexei Navalnîi

Dincolo de importuri, producția de pistoale Glock se realizează și în Rusia, încă din urmă cu mai mulți ani.

În iulie 2012, grupul de companii Promtehnologia publica un comunicat de presă despre un acord semnat cu compania austriacă Glock GmbH pentru asamblarea a trei modele de pistoale semiautomate Glock din a patra generație (Glock 17, 34 și 35). Austriecii urmau să furnizeze componentele, iar fabrica de arme de lângă Moscova se ocupa de asamblare. Anunțul a fost ulterior șters, dar informațiile au rămas disponibile pe diferite bloguri și în arhiva revistei ”Kalașnikov”.

În 2013, pistoalele au fost în centrul unui mare scandal.

Activiștii din cadrul proiectului Rospil și cei din jurul opozantului Alexei Navalnîi atrăgeau atenția asupra a două licitații pentru achiziționarea a peste 300 de pistoale Glock la prețuri de patru ori mai mari decât prețurile de vânzare cu amănuntul de pe piața rusă.

Navalnîi explica anomalia prin faptul că Alexei Rogozin, fiul lui Dmitri Rogozin, care atunci era vicepremier în guvernul de la Moscova, fusese anterior director general adjunct al companiei Promtehnologia, care asambla pistoalele.

În octombrie 2022, cu puțin timp înainte de a fi rănit într-o fesă de un bombardament ucrainean pe când se afla la un banchet într-un restaurant din Donețk, însuși Dmitri Rogozin se poza și se lăuda mândru, în fața jurnaliștilor, cu un pistol Glock austriac nou-nouț.

La acea vreme, jurnaliştii de opoziție și unii bloggeri ruși comentau ironic că fostul şef al Roscosmos a plecat la luptă împotriva NATO purtând tocmai echipamente NATO. De altfel, aproape toate hainele și echipamentele pe care le avea Rogozin – de la jacheta de iarnă și vesta de firmă, până la cizme și pistolul Glock amintit – erau fabricate fie în Europa, fie în SUA.

Putin, păzit cu puști austriece

Puștile Steyr Mannlicher sunt importate de companiile rusești Arsenal LLC, Test-Weapons și Hunter-Ru. Doar în februarie 2024, companiile rusești menționate au primit 11 puști cu lunetă, potrivit anchetei celor de la The Insider. Ele sunt folosite de pușcașii marini care luptă în Ucraina, lunetisții FSO și mercenarii ruși în Siria și Libia.

Din surse de date deschise, jurnaliștii ruși au identificat puștile Steyr Mannlicher în următoarele unități ale armatei ruse:

  • Brigada 155 de Marină de Gardă a Flotei Pacificului;
  • Brigada 31 de asalt aerian (cea care luase cu asalt, fără succes, aeroportul Hostomel de lângă Kiev, în februarie 2022);
  • Brigada 14 de Forțe Speciale de Gardă a GRU;
  • Brigada 3 de Forțe Speciale de Gardă a GRU;
  • Brigada Motorizată 37 de Infanterie.

În plus, au existat utilizări documentate ale puștilor austriece de către luptătorii Wagner din Ucraina, de lunetiștii Wagner detașați în brigăzile din Libia și Siria, precum și de FSO, serviciul de pază și protecție responsabil cu securitatea lui Vladimir Putin, inclusiv de către lunetiștii amplasați de pe zidurile Kremlinului.

Cea mai recentă dovadă de utilizare a puștilor Steyr de către trupele ruse, documentată din surse deschise, datează din 30 aprilie 2024, notează cei de la The Insider.

10 ani de sancțiuni degeaba

În iunie 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei, Uniunea Europeană a introdus restricții la export privind livrările de arme către Rusia.

Ca atare, și discuțiile anterioare acestui moment cu privire la localizarea unor facilități de producție a Steyr Mannlicher în Rusia, sub licență austriacă, a fost închisă.

Totuși, furnizarea de puști austriece asamblate gata nu s-a oprit, nici pe departe. Beneficiarul rus al importurilor de produse Steyr Mannlicher a fost o companie asociată fabricii din Austria.

Cel mai mare importator al acestor puști este Arsenal Arms Salon LLC.

Conform datelor vamale, până în 2018 această companie a primit puști Steyr Mannlicher direct de la producător și a importat 19.838 kg de produse în timpul cooperării dintre cele două părți.

Proprietarii acestei companii sunt trei antreprenori. Alexander Seleznev și Vladimir Cherevicinîi dețin fiecare 30% din capitalul companiei, iar Dmitri Starțev deține o cotă de 40%.

Acesta din urmă a fost director general și co-proprietar al unei alte companii rusești, Steyr Mannlicher LLC. Societatea a fost creată în septembrie 2010, lichidată în martie 2014 și, în toată această perioadă, a avut o cifră de afaceri nesemnificativă.

Este de remarcat faptul că al doilea co-fondator al acestei companii, care deținea 75% din capitalul autorizat, a fost tocmai Steyr Mannlicher Holding GmbH (Austria).

Deși legăturile formale dintre Steyr Mannlicher și Starțev au fost rupte încă din urmă cu 10 ani, în februarie 2024 Arsenal Arms Salon LLC a primit un nou lot de 11 puști Steyr Mannlicher de calibru .338 Lapua Magnum. Site-ul web al companiei listează acum drept disponibile peste 20 de modele Mannlicher diferite, de la puști de vânătoare la puști cu lunetă.

Alte două companii care importă arme de la producătorul austriac sunt Hunter-Ru LLC și Test-Weapon LLC.

Proprietarul Hunter-Ru este antreprenorul Vladimir Șcigoreț. În martie 2022, compania a importat 20 de puști Steyr Mannlicher SSG 08 de calibru .338 LM. Potrivit datelor vamale, intermediarul logistic a fost compania cipriotă Constantinides Philippos Trading Co Ltd, pe care autoritățile britanice o suspectează că aprovizionează Coreea de Nord.

Compania Test-Weapons este asociată cu partenerul rus al holdingului Beretta, Mikheil Khubutia, un adevărat baron al traficului de armament în fostul spațiu sovietic, cunoscut drept oligarhul georgian favorit al lui Putin și șef al Uniunii Georgienilor din Rusia. În iulie 2023, compania a livrat 65 de pistoale Steyr A2 MF de calibrul 9 mm.

Filiere de armament în toată Europa. Guvernele europene: nici usturoi nu am mâncat, nici gura nu ne pute

Livrările pe scară largă de arme de calibru european către Rusia, nu doar cele austriece produse de Steyr Mannlicher și Glock, sunt făcute publice încă din noiembrie 2023.

O investigație a publicației germane Correctiv pe această temă a fost preluată de alte zeci de publicații. Ulterior, au fost publicate o serie de materiale despre contrabanda cu arme europene, în care au fost nominalizate explicit companii europene participante la lanțurile de aprovizionare pentru armata rusă. Publicația finlandeză Helsingin Sanomat, site-ul ceh Investigace, publicația italiană de investigații IrpiMedia au scris și ele pe această temă.

Până acum, autoritățile țărilor europene au răspuns la aceste publicații o singură dată: în Germania, procuratura din Ravensburg a început o anchetă preliminară împotriva producătorului german de puști Blaser, însă detalii pe această temă nu mai există.

Dacă anchetele privind intermediarii implicați în furnizarea de microprocesoare și semiconductori către Federația Rusă poate fi dificilă, în cazul armelor nu se pune o astfel de problemă: din februarie 2024, autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au avut informații fiabile despre numerele de serie ale țevilor majorității puștilor și pistoalelor care au ajuns pe piața de armament din Rusia.

După ce rușii de la The Insider au început să publice investigații pe tema armelor europene ajunse ilegal la soldații ruși, serviciul federal de acreditare de la Moscova, Rosakreditația, a încetat să mai publice noi certificate și declarații de conformitate pentru o serie de grupe de produse.

scroll to top