Închide

Nicio zi fără tensiuni PNL-PSD. Calendarul adoptării bugetului până la Crăciun, în aer

Avatar
Ciuca Citu

Foto: national.ro

Timp de citire: < 1 minut

Bugetul pentru 2022 provoacă noi tensiuni în coaliţie, ce pot arunca în aer calendarul de adoptare până de Crăciun. Liberalii sunt nemulţumiţi că unele ministere sunt subfinanţate, dar şi de reducerea ţintei de investiţii sub plafonul iniţial convenit de 7% din PIB. Specialiştii în economie cred că obiectivele asumate sunt o misiune aproape imposibilă pentru guvernanţi.

Proiectul de buget pentru 2022 intrat în dezbatere publică vine cu vești proaste, mai ales pentru liberali.

În topul ministerelor care primesc cei mai mulți bani se regăsesc cele controlate de PSD: Munca, pentru majorările de pensii, salarii și alocații, Finanțele, Educația, Apărarea, Agricultura, Sănătatea și Transporturile.

La polul opus, Dezvoltarea, Internele și Energia, conduse de reprezentanții PNL și UDMR, suferă reduceri importante de fonduri.

Cel mai mic buget îl va primi nou înființatul minister al Familiei: 183 milioane de lei.

Președintele PNL Florin Cîțu a ironizat online nerespectarea țintei de investiții convenite în programul de guvernare, iar alți liberali lansează acuzații dure la adresa ministrului de Finanțe.

Asta în timp ce analiștii economici nu dau mari șanse de reușită obiectivelor asumate de guvern.

Proiectul de buget ar urma să fie trimis luni Parlamentului.

Premierul Ciucă spera încă la un calendar accelerat de dezbatere și adoptare. Surse liberale citate de TVR susțin însă că nu va putea fi votat înainte de Crăciun dacă cifrele înaintate de Finanțe vor rămâne aceleași.

scroll to top