Nicușor Dan respinge 42 de PUZ-uri: “Este un moment zero al dezvoltării urbane”

,
Autor:    -  
Nicusor Dan 1 E1615807504739
Sursă foto: G4Media.ro

Timp de citire: 3 minute

Primăria Capitalei, prin noua Comisie tehnică de urbanism, va pune bazele dezvoltării urbane corecte a Bucureștiului – a anunțat primarul general, Nicușor Dan, informează RADOR.

El a spus că dezvoltarea din ultimii ani a fost una nocivă pentru oraș și a avut drept consecință dispariția spațiilor verzi, aglomerarea traficului rutier și pierderea potențialului turistic al Capitalei. Un pas către reducerea acestui fenomen de dezvoltare haotică este anularea proiectelor care nu respectă criterii de legalitate sau de oportunitate.

Nicușor Dan: Nu înseamnă că acești dezvoltatori nu vor putea construi, dimpotrivă Comisia le-a dat niște recomandări despre cum să facă astfel încât propunerea lor să satisfacă și interesul public și pot să revină cu ea respectând și legea şi interesul public şi parcelele vecine. Este un moment zero al dezvoltării urbane, de la care dezvoltarea urbană trebuie să fie făcută după principiile științifice ale acestui domeniu și eu sunt foarte optimist că atât dezvoltatorii, cât și profesioniști se vor adapta la aceste reguli.

Edilul a mai spus că va solicita Consiliului General respingerea documentației pentru 42 de planuri urbanistice zonale care nu respectă standardele de urbanism. Nicușor Dan a precizat că până acum Autoritatea Publică nu a știut să negocieze cu dezvoltatorii lucrurile benefice pentru oraș, precum drumurile, școlile sau creșele

icuşor Dan a anunțat că 42 de Planuri de Urbanism Zonal vor fi analizate de Consiliul General. “E vorba de 43 (de PUZ-uri, n.r.), din care unul a fost retras. Au rămas 42”, a spus primarul general.

EdilulCapitalei a spus că aproape o jumătate din aceste planuri vor fi analizate până la finalul anului.

”Pe acestea le voi pune pe ordinea de zi a Consiliului General. În zilele de 14, 15, 16 decembrie sunt programate consilii ale comisiilor de urbanism ale Consiliului General, în care vor fi luate la rând o parte din aceste documentaţii”, a declarat primarul Capitalei.

În analiză sunt 67 de PUZ-uri

Potrivit edilului, “urbanismul nu înseamnă să iei o hârtie, să desenezi cu o culoare să spui ‘aici vor fi cinci etaje'”.

Celor 42 de PUZ-uri li se adaugă aproape 25 din actualul mandat, care sunt în prezent analizate.

“În referatele mele, pentru marea majoritate o să propun respingerea. Este probabil să avem o şedinţă de consiliu general pentru primele 20 în cursul lunii decembrie”, a adăugat primarul general.

Nicuşor Dan a explicat că aceste 42 de PUZ-uri sunt “documentaţii care au rămas de la administraţia anterioară”.

“Ele au fost evaluate. Nu înseamnă că aceşti dezvoltatori nu vor putea construi. Dimpotrivă, comisia le-a dat nişte recomandări despre cum să facă, astfel încât propunerea lor să satisfacă şi interesul public şi pot să revină respectând şi legea şi interesul public şi parcelele vecine. Deci este un moment zero al dezvoltării urbane, de la care dezvoltarea urbană trebuie să fie făcută după principiile ştiinţifice ale acestui domeniu”, a susţinut el.

Acuzațiile edilului

În ceea ce priveşte faptul că pe asemenea planuri de urbanism zonal există avize ale funcţionarilor, Nicuşor Dan a afirmat:

“Ce pot eu să spun e că a existat poate corupţie şi a mai existat o forţă disproporţionată între investitori care au ameninţat funcţionari cu chemarea în judecată şi o lipsă totală de apărare a acestor funcţionari în faţa instanţei, ceea ce nu se va mai întâmpla. Adică o autoritate trebuie să aibă curajul să spună ‘nu’ unui investitor care vine cu un proiect nociv pentru oraş şi când spune ‘nu’ unui investitor trebuie să dea garanţia funcţionarilor din cadrul său că-i va apăra în orice litigiu în justiţie care poate să apară în această chestiune”, a detaliat el.

Întrebat pe ce se bazează în aceste afirmaţii, Nicuşor Dan a răspuns:

“Pe experienţa trecută a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în mandatele anterioare, când am văzut documentaţii care au fost respinse de trei ori şi a patra oară adoptate, fără să se fi schimbat o virgulă”.

În viitor, declară el, planurile vor fi analizate de profesionişti, în funcţie de o grilă şi criterii obiective.

“O continuare a dezvoltării Bucureştiului în direcţia în care a mers în ultimii ani este absolut nocivă, a făcut loc unor dezvoltări necontrolate, a făcut rău oraşului şi dacă vom continua în felul în care am mers până acum, oricât vom reuşi noi să investim în infrastructură pentru transport, de exemplu, nu vom putea ţine pasul cu aglomerarea pe care dezvoltarea necontrolată o produce oraşului”,

a conchis primarul general al Capitalei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!