Închide

Nimeni nu mișcă în front! | Noi reguli pentru companiile de tehnologie, pe model chinezesc

Avatar
Ca 0901nid China Flag Online
Timp de citire: 3 minute

Autoritățile chineze de reglementare a activităților pe internet au anunțat propuneri pentru noi reguli care vor schimba din temelii algoritmii pe care companiile de tehnologie le folosesc pentru a recomanda videoclipuri și alte tipuri de conținut către utilizatorii lor, într-o manieră autoritară, tipic chinezească. Reglementarea algoritmilor a constituit o preocupare și pentru guvernele occidentale, în special în Statele Unite, însă discuțiile s-au blocat, iar părțile nu au reușit să ajungă la un acord, scrie Bloomberg.

Administrația pentru spațiul virtual din China a dat publicității un proiect de propunere în 30 de puncte pentru ”reglementări de gestionare a recomandărilor algoritmice”, care ar afecta direct companiile mari de tehnologie care operează pe piața chineză, printre care ByteDance, Tencent și Kuaishou Technology, unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.

Noile reguli ar urma să interzică practicile care ”încurajează dependența sau consumul exagerat”, precum și orice activități care pun în pericol securitatea națională sau sunt de natură să perturbe ordinea socială și economică.

Algoritmii din industria tehnologică au fost în centrul controverselor politice în întreaga lume. Companii precum Facebook și Google au fost acuzate că au permis publicarea de știri și videoclipuri care au exacerbat polarizarea politică și au alimentat violența publică. În audierile din plenul Congresului Statelor Unite, care au avut loc în luna martie, companiile au fost acuzate că și-au folosit platformele pentru a atrage copiii spre servicii precum YouTube și Instagram.

Dacă autoritățile americane nu au avut cu ce să se laude, dat fiind succesul limitat în impunerea unor schimbări în materie, autoritățile de profil de la Beijing se bucură de o putere discreționară pe acest subiect. În acest an, guvernul chinez a impus o serie de măsuri represive împotriva practicilor monopoliste și a concurenței neloiale din industria tehnologică.

Administrația chineză a anunțat că așteaptă reacțiile opiniei publice asupra proiectului timp de 30 de zile, fără să specifice de când plănuiește să pună în aplicare noile reguli.

De asemenea, încă nu este clar modul în care agenția va implementa propunerile, nici care companii ar fi direct afectate.

Regulile propuse ar putea avea impact asupra companiilor chinezești precum Alibaba, care folosește algoritmii pentru a recomanda utilizatorilor produse, dar și companiilor străine precum Apple, care își direcționează utilizatorii către anumite produse din App Store.

Iată câteva dintre reglementările propuse:

  • Companiile vor fi nevoite să dezvăluie principiile de bază ale funcționării algoritmilor utilizați pentru orice tip de serviciu de recomandări, explicând scopul și mecanismele recomandărilor într-un mod ”vizibil”.
  • Companiile trebuie să le ofere utilizatorilor opțiuni convenabile pentru dezactivarea recomandărilor algoritmice și să implementeze ”de îndată” orice solicitare de renunțare la recomandări.
  • Algoritmii nu ar trebui folosiți pentru strategii de discriminare prin preț, pe baza preferințelor și obiceiurilor utilizatorilor.
  • Furnizorii trebuie să își evalueze și să își testeze periodic algoritmii și datele, pentru a evita modelele care vor induce comportamente obsesive, cheltuieli excesive sau alte comportamente ale utilizatorilor prin care s-ar putea încălca ordinea publică și moralitatea.
  • Companiile trebuie să adere la ”valori principale” și ”să răspândească în mod activ energia și comportamentele pozitive, precum și să promoveze aplicarea algoritmilor înspre scopuri bune”.
  • Algoritmii nu pot fi folosiți pentru a crea conturi false sau pentru a influența în mod fals clasamentele și rezultatele căutărilor, în beneficiul furnizorului, pentru influențarea discursului online sau pentru evitarea supravegherii reglementare.
  • Algoritmii nu pot pune în pericol securitatea națională, nu pot perturba ordinea economică și socială și nu pot încălca drepturile și interesele legitime ale altora.
  • Furnizorii de algoritmi care pot influența opinia publică sau pot mobiliza mase mari de persoane trebuie să își prezinte serviciile spre aprobare către Administrația pentru spațiu virtual de la Beijing. Cei care nu au sau nu primesc aprobarea ar putea fi amendați cu până la 30.000 de yuani și ar putea să primească interdicție pentru utilizarea acestor servicii.
scroll to top