Închide

Nimeni nu se mai așteaptă la minuni de la ”locomotiva” Europei: economia Germaniei, pe zero în T3

Avatar
Bundesbank Generic

Sursa foto: EKH Pictures / Adobe Stock / Deutsche Bundesbank / Facebook.

Timp de citire: < 1 minut

Germania, cea mai mare economie europeană, va stagna în actualul trimestru, potrivit estimărilor publicate luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) și citate de agențiile Reuters, Associated Press și Agerpres.

În perioada aprilie-iunie 2023, PIB-ul a stagnat, după scăderile din precedentele două trimestre, Germania fiind afectată de preţul ridicat al energiei, creşterea costurilor de împrumut şi slăbiciunea economiei Chinei, partenerul comercial cheie.

Luna trecută, FMI avertiza că Germania va fi singura economie majoră care se va contracta anul acesta, chiar dacă şi economia globală va avea o evoluţie slabă, în contextul majorării dobânzilor şi al inflaţiei ridicate.

În raportul lunar al Bundesbank nu se constată o îmbunătăţire a situaţiei economiei Germaniei:

“În trimestrul trei din 2023, PIB-ul Germaniei va rămâne probabil nemodificat”.

Cheltuielile private vor continua să se redreseze, în urma situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă, a majorării salariilor şi a reducerii inflaţiei, în timp ce producţia industrială va rămâne probabil la un nivel redus din cauza scăderii cererii externe, iar costurile de finanţare ridicate vor afecta în continuare investiţiile, apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Instituţia estimează că inflaţia de bază a atins probabil nivelul de vârf dar presiunile asupra preţurilor se atenuează prea lent şi este în creştere riscul ca inflaţia să depăşească 2%.

În ultimii doi ani, băncile centrale au luat măsuri pentru a contracara inflaţia ridicată dar există temeri că stadiul final al reducerii preţurilor de la 3% la 2% ar putea fi mai dificil de realizat decât s-a estimat.

scroll to top