Închide

Noua coaliție din Germania dezvăluie un plan mai rapid pentru trecerea la o economie verde

Avatar
Renewable Energy

Sursă foto: africarenergyexpo

Timp de citire: 3 minute

Noul guvern de coaliție al Germaniei și-a intensificat eforturile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră printr-o renunțare mai rapidă la cărbune, mai multe surse regenerabile și un nou prag al prețului carbonului, scrie Bloomberg.

Guvernul ce vine a fost de acord că economia cea mai importantă a Europei va înceta să mai ardă cărbune pentru energie electrică până în 2030, cu opt ani mai devreme decât era planificat, potrivit unui acord din coaliție. Expansiunea rapidă a centrelor de producție a energiei regenerabile și a unor noi generatoare de gaze naturale vor compensa deficitul de producție de energie electrică.

„Vom dezvolta în continuare legislația legată de climă în 2022 și vom lansa un program imediat de protecție a climei cu toate legile și măsurile necesare”, au spus părțile în acord. „Toate sectoarele vor trebui să contribuie: transport, construcții și locuințe, generare de energie, industrie și agricultură.”

După aproape două luni de negocieri intense, Olaf Scholz, viitorul cancelar german de la social-democrați, a prezentat acordul cu Verzii și cu liber-democrații cu orientare pro-business. Acordul include obiective ambițioase pentru extinderea capacității energiei regenerabile, inclusiv un angajament de alocare a 2% din terenuri în Germania pentru generarea de energie regenerabilă, cum ar fi fermele eoliene.

“Salutăm faptul că această coaliție recunoaște importanța deosebită a infrastructurii de rețea ca o coloana vertebrală a tranziției energetice – în special în ceea ce privește finanțarea și condițiile de investiții”, a afirmat Leonhard Birnbaum, director executiv al companiei EON SE.

Germania a alocat mai mult de 500 de miliarde de euro pentru tranziția energetică de la începutul secolului, potrivit Institutului Dusseldorf pentru Economia Concurenței. Cu toate acestea, cărbunele încă furnizează aproape un sfert din energia electrică a Germaniei, o situație care stă în contraducție cu obligațiile internaționale privind clima.

Înverzirea sistemului energetic al Germaniei s-a dovedit a fi o provocare pentru administrația precedentului cancelar, Angela Merkel. În timp ce Germania a planificat să renunțe simultan de cărbune și la energia nucleară, ea nu avea o strategie de generare a energiei electrice în zilele când soarele nu strălucește și vântul nu va sufla.

Construcția liniilor electrice pentru a transporta energia electrică generată de fermele eoliene a fost afectată din cauza provocărilor juridice ale protestatarilor „not-in-my-backyard. Noua coaliție a spus că va încerca să accelereze procesul de construcție, o mișcare necesară pentru a stimula capacitatea regenerabilă.

Coaliția a declarat că are ca scop satisfacerea a 80% din cererea de energie din surse regenerabile până în 2030, o creștere a obiectivului anterior al țării de 65%. În 2020, energia regenerabilă a reprezentat 40% din mix-ul energetic al țării.

“Facem o misiune comună din a accelera drastic extinderea energiilor regenerabile și ine a elimina toate piedicile și obstacolele”, susține coaliția.

Noul guvern a anunțat, de asemenea, că va căuta să păstreze prețurile certificatelor de emisii de carbon la peste 60 de euro pe tonă pe termen lung, în situația în care UE nu a convenit asupra unui nivel minim în următorii ani. De asemenea, a sugerat introducerea unui preț minim sau a ajustării furnizării certificatelor pentru a îndeplini acest obiectiv. Obligațiunile pentru certificatele de carbon au urcat la 73,18 euro după ce planul a fost anunțat.

Noua administrație a decis, de asemenea, să elimine o suprataxă utilizată de mai mulți ani pentru a sprijini creșterea energiei curate, deoarece costurile energiei regenerabile a devenit mai competitiv în comparație cu combustibilii fosili. Așa-numita taxă EEG nu va fi adăugată la facturile de energie din Germania, începând cu ianuarie 2023.

scroll to top