Închide

Noul sistem e-Factura, obligatoriu şi pentru asociaţiile de locatari

Avatar
block of flats, architecture, apartments

Fotografie de Eu_eugen pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

De la 1 aprilie se pot aplica sancţiuni asociaţiilor de bloc care emit facturi şi care au obligaţia să se înregistreze în sistemul e-Factura de la începutul acestui an. Asociaţiile care nu emit facturi, ci doar primesc de la furnizorii de utilităţi publice trebuie, de asemenea, să se înregistreze în e-Factura de la 1 iulie.

Noul sistem e-Factura este obligatoriu şi pentru asociaţiile de locatari, care ar trebui să se înroleze în spaţiul privat virtual şi să obţină semnătură electronică. Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat aminteşte că de la 1 aprilie se pot aplica sancţiuni asociaţiilor de bloc care emit facturi şi care au obligaţia să se înregistreze în sistemul e-Factura la începutul acestui an.

Asociaţiile care nu emit facturi, ci doar primesc de la furnizorii de utilităţi publice trebuie, de asemenea, să se înregistreze în e-Factura de la 1 iulie, însă, asociaţiile de proprietari vor avea mari dificultăţi să se conformeze sistemului, atrage atenţia Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, potrivit RRA și Rador.

“Discuţi de semnătură electronică, de înrolare în spaţiu privat virtual. Gândiţi-vă ce business e aici, în care tu, asociaţie de proprietari, primeşti factura de la furnizorul de energie electrică, termică, de la salubrizare, să trebuiască să-ţi faci cont pentru a putea să-ţi descarci factura, nişte costuri suplimentare pentru asociaţii. Practic /…/ acolo o conexiune la internet, sunt multe, sunt cu miile. Nu aici este evaziunea. Furnizorii vor găsi soluţii să trimită cumva facturile şi în modalitatea veche, n-are nimeni interesul să nu-şi ia banii”, spune Mihai Mereuță.

scroll to top