Închide

Nu e păcăleală! Iohannis și-a cheltuit 40% din bugetul de deplasări până la 1 aprilie

Avatar
Avion Iohannis 2

Avionul cu care președintele a zburat în Japonia, Singapore și America Latină. Foto: boardingpass.ro

Timp de citire: < 1 minut

Deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis doar în luna martie s-au ridicat la 10,385 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro, arată execuția bugetară publicată de Administrația Prezidențială și citată de Europa Liberă. Suma reprezintă aproape 40% din întregul buget alocat deplasărilor externe ale președintelui pentru anul acesta.

În martie, Iohannis a avut patru deplasări externe: turneul asiatic din Japonia și Singapore, vizita în Bulgaria, turneul din Dubai și Emiratele Unite și, în final, o vizită la Bruxelles.

Sursa citată mai informează că, de la începutul anului, vizitele externe ale lui Iohannis au costat Președinția 12,2 milioane de lei (2,47 milioane de euro), adică mai mult decât s-a cheltuit în oricare dintre anii 2016 – 2021.

Cum bugetul alocat în 2023 deplasărilor externe ale președintelui e de 27 de milioane de lei, acesta practic a cheltuit deja aproape jumătate din bani.

Până acum, în intervalul 2016 – 2021, cea mai mare sumă cheltuită de Administrația Prezidențială pentru vizite externe a fost în 2019 – 2,1 milioane de euro – iar cea mai mică în 2020 – 620.000 de euro.

Administrația Prezidențială tace

Acestea sunt datele generale, dar Administrația Prezidențială a refuzat să publice detalii, inclusiv costurile, pentru fiecare deplasare în parte, motivând că o împiedică legea. Instituția s-a rezumat la a explica de ce Klaus Iohannis a închiriat un avion de lux pentru turneul din martie din Japonia și Singapore. Comunicatul Administrației Prezidențiale de atunci mai mult a inflamat opinia publică, tocmai pentru refuzul de a vorbi despre costuri.

Același avion de lux închiriat pentru deplasarea în Japonia și Singapore a fost folosit de Iohannis și pentru turneul din America Latină pe care-l desfășoară chiar zilele acestea, informează Boarding Pass.

scroll to top