Închide

Nuclearelectrica: Primele demersuri pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Avatar
Cernavodă Nuclear

Foto: energyworldmag.com

Timp de citire: 3 minute

EnergoNuclear S.A., compania care se va ocupa de construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, a semnat primul contract cu Candu Energy, potrivit unui anunț al Nuclearelectrica, postat pe site-ul Bursei de Valori București.

Potrivit anunțului Nuclearelectrica, citat de Agerpres, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licenţiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcţii de securitate nucleară etc.).

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4, printre care:

  • actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA);
  • actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleară;
  • definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil;
  • documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare;
  • actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleară care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleară;
  • reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.

Potrivit sursei citate, finalizarea noilor capacităţi nucleare Candu va aduce multiple beneficii socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect până la 19.000 de locuri de muncă. De asemenea, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional va creşte la 36%. Contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie fără emisii de CO2, la nivel naţional, va creşte la 66%.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

“Energia nucleară este un instrument esenţial în obiectivul nostru către o economie net zero. A fost un pilon pentru dezvoltarea economică în Canada încă de la sfârşitul anilor 1960, atunci când tehnologia reactoarelor nucleare Candu a devenit operaţională. În toţi aceşti ani, s-a dovedit incredibil de fiabilă şi eficientă. Am avut plăcerea să împărtăşim acest know-how cu prietenii şi aliaţii noştri. Anul acesta, sărbătorim jumătate de secol de cooperare nucleară cu România şi 25 de ani de succes Candu la Unitatea 1 Cernavodă, una dintre cele mai de succes centrale din lume. Aşteptăm cu nerăbdare să susţinem această cooperare fructuoasă cu noi proiecte nucleare comune, în timp ce facem eforturi să ne atingem împreună obiectivele privind schimbările climatice”, a afirmat Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.

Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 – 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în domeniul nuclear a început în 1981, când preşedintele Ronald Reagan a aprobat primul împrumut US Exim pentru proiectul Unitatea 1 Cernavodă.

scroll to top