Închide

“Nu este corect!” | Brokerii de asigurări se revoltă împotriva plafonării comisioanelor la 8%

Avatar
traffic light, signal, traffic

Fotografie de WikimediaImages pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Brokerii de asigurări se opun plafonării comisionului de distribuţie în cazul RCA la un procent fix şi solicită modificarea articolului din proiectul publicat de Ministerul Finanţelor, în sensul aducerii acestuia la condiţiile de piaţă din data de 28 februarie 2023, la fel ca pentru ceilalţi actori ai pieţei.

Conform unui comunicat citat de AGERPRES, propunerea afectează masiv şi arbitrar capitalul autohton prezent în această industrie.

“Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) se opune noului proiect de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalele motive fiind îngrădirea concurenţei şi discriminarea distribuitorilor independenţi în raport cu canalele de vânzări directe ale asigurătorilor. Membrii UNSICAR înţeleg demersurile autorităţilor în direcţia prevenirii eventualelor efecte negative asupra consumatorilor ca urmare a insolvenţei Euroins România, dar măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu este o soluţie corectă pentru piaţa în care ne desfăşurăm activitatea. După cum se menţionează în proiect, singurul element care se plafonează este comisionul intermediarilor, restul elementelor fiind îngheţate la preţul de piaţă”,

semnalează brokerii de asigurări în comunicat.

Astfel, UNSICAR propune autorităţilor ca nivelul comisioanelor de distribuţie aferente contractelor RCA să fie limitat la nivelul menţionat în contractele de distribuţie valabile între asigurători şi distribuitori la data de 28 februarie 2023, pentru o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a viitorului act normativ.

“Astfel, sarcina financiară şi riscul măsurilor luate vor fi suportate în mod egal de asigurători şi intermediari”, precizează sursa citată.

Brokerii de asigurări consideră că, fără această modificare, plafonarea prevăzută în proiect nu poate decât să adâncească situaţia dificilă în care se află piaţa de asigurări RCA şi acest aspect este cu atât mai mult valabil în cazul proiectului care propune plafonarea comisioanelor de distribuţie, prevedere care, în opinia Uniunii, ignoră aspecte esenţiale legate de prevederi legislative deja existente şi omite să evalueze impactul asupra pieţei de intermediere de asigurări şi asupra consumatorilor.

UNSICAR apreciază că propunerea plafonării comisionului încalcă articolul 16 din Constituţia României privind egalitatea în drepturi, deoarece va transfera sarcina financiară aferentă măsurii de plafonare doar către intermediarii de asigurări, constituind totodată o veritabilă expropriere a veniturilor distribuitorilor de asigurări, fără o dreaptă şi prealabilă despăgubire.

“Singura piaţă pe care există concurenţă intensă în industria de asigurări – piaţa de intermediare – riscă să rămână fără acest atribut, iar singurii care pierd sunt consumatorii, prin consecinţele care se manifestă de obicei într-o piaţă cu ofertă scăzută. Practic, deşi acuză lipsa de concurenţă la nivelul asiguratorilor, autorităţile iau măsuri pentru reducerea concurenţei şi la nivelul distribuitorilor. Considerăm că o astfel de abordare nu este în beneficiul celor peste 8 milioane de clienţi care folosesc serviciile brokerilor de asigurări şi celor peste 40.000 de distribuitori licenţiaţi în această industrie”, susţin brokerii.

Potrivit acestora, propunerea va avea ca efect crearea unor condiţii inegale de concurenţă, favorizând vânzările prin canalele directe ale asigurătorilor, care nu intră sub incidenţa viitoarei plafonării, în detrimentul canalelor de vânzare independente.

Reprezentanţii UNSICAR atrag atenţia că există şi riscul declanşării procedurii de infringement împotriva României, în condiţiile în care distribuţia independentă de asigurări este o componentă esenţială a pieţei de asigurări, aşa cum prevede şi Considerentul 4 al Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 ianuarie 2016.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), organizaţie înfiinţată în anul 2000, reprezintă 80 de companii de brokeraj de asigurare, de regularizare daune şi de pregătire profesională. Cota membrilor UNSICAR totalizează peste 60% din piaţa de brokeraj de asigurare, care numără aproape 280 de intermediari.

Ministerul Finanţelor a publicat luni un nou proiect de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru RCA şi propune îngheţarea acestora la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, conform proiectului, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 6 luni.

scroll to top