Închide

Grecia, unul dintre ultimele state care oferă vize de aur. Ce se va schimba începând cu 2024?

Avatar
oia, santorini, village

Fotografie de Mariamichelle pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Grecia este una dintre ultimele țări din Europa care mai oferă vize de aur. Grecia și-a lansat programul în 2013, în timpul a ceea ce a devenit criza financiară de 10 ani a țării, potrivit Euronews.

Controversatele programe de “rezidență prin investiții” permit străinilor bogați să “cumpere” dreptul de a rămâne într-o țară pe termen lung.

Îngrijorările legate de securitate și inflație au determinat multe țări din UE să elimine vizele de aur în ultimii ani.

Grecia și-a lansat programul în 2013, în timpul a ceea ce a devenit criza financiară de 10 ani a țării. Vizele erau destinate să aducă bani în țară în timpul prăbușirii pieței imobiliare.

Viza permite locuitorilor țărilor terțe care achiziționează proprietăți de o anumită valoare să devină rezidenți temporari.

Inițial, o investiție imobiliară de 250 000 de euro sau mai mult vă putea aduce un permis de ședere de cinci ani în Grecia, care putea fi transformat în cetățenie după șapte ani.

Însă anul trecut, îngrijorările legate de prețurile exagerate ale locuințelor au determinat guvernul să mărească pragul la 500.000 de euro în unele zone din Atena, Mykonos, Santorini și Salonic.

Acum, acesta ar putea crește și mai mult, până la 800.000 de euro, potrivit prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis.

De ce crește Grecia pragul investițional al vizei de aur?

Deși viza de aur a Greciei poate fi obținută, de asemenea, printr-o investiție de 400 000 EUR în obligațiuni și acțiuni guvernamentale sau private, achiziționarea unei proprietăți este cea mai populară cale de obținere a rezidenței prin investiții.

Noul prag superior de investiție pentru proprietăți s-ar aplica în zonele care se confruntă cu penuria de locuințe și presiunea asupra prețurilor de închiriere, a declarat Mitsotakis în Parlament săptămâna trecută.

Chiriile au crescut cu 40% din 2018, a recunoscut el, iar aproximativ 7% din vânzările imobiliare din Grecia din ultimii ani au fost legate de viza de aur.

“Creșterile prețurilor de vânzare au ajuns în punctul în care rezidenții permanenți, cu condițiile economice actuale, nu pot achiziționa o locuință pentru a-și satisface nevoile de locuințe”, a declarat Themistoklis Bakas, CEO al rețelei naționale E-Real Estates Network. “Mai exact, din 2017 până în al doilea trimestru al anului 2023, s-a înregistrat o creștere de 71% a prețurilor de vânzare a locuințelor nou construite în Attica, trăgând simultan în jos prețurile de vânzare ale proprietăților mai vechi.”

În zonele din țară unde locuințele nu sunt sub presiune, pragul ar putea rămâne la 250.000 de euro, a adăugat Mitsotakis.

Scopul pragului mai ridicat este de a aduce mai mulți bani în Grecia, reducând în același timp numărul de vize de aur emise.

Închirierile de vacanță pe termen scurt presează resursele locale

Pe lângă creșterea prețurilor chiriilor și ale proprietăților imobiliare, sistemul de rezidență prin investiție a fost acuzat că pune presiune asupra resurselor locale, cum ar fi asistența medicală – în special în locurile în care proprietățile sunt închiriate ca spații de vacanță prin intermediul unor platforme precum Airbnb.

Prin urmare, proprietarii de proprietăți cu vize de aur care intenționează să își închirieze locuințele din Grecia ar putea fi, de asemenea, forțați să închirieze pe termen lung în viitor.

Unii militanți doresc însă ca guvernul să meargă mai departe și să elimine bunurile imobiliare din opțiunile de investiții ale vizei de aur.

Cu toate acestea, programul aduce venituri semnificative statului elen – 4,3 miliarde de euro între 2021 și 2023.

Precedentul Creșterea investițiilor în viza de aur a determinat o grabă de achiziții imobiliare

În timp ce guvernul urmărește să controleze proprietatea străină asupra proprietăților imobiliare din Grecia prin creșterea investițiilor în viza de aur, anunțul ar putea avea efectul opus.

“În momentul în care guvernul a anunțat posibila creștere a limitei de investiții [în 2023], cererea investitorilor imobiliari de a cumpăra proprietăți imobiliare vizând viza de aur s-a triplat”, spune Bakas “În special, investițiile străine directe în sectorul imobiliar au atins 2 miliarde de euro în 2022.”

Ca atare, Bakas descrie creșterile investițiilor în viza de aur ca fiind o “stradă cu sens unic”, în special în zonele cu cerere mare.

În schimb, el ar dori ca programul să fie folosit ca “instrument de dezvoltare în regiunile din Grecia care au nevoie de investiții și de noi locuri de muncă”.”

“De exemplu, în Tesalia, care a suferit pagube uriașe în urma inundațiilor [din 2023], limita de investiții ar trebui stabilită la 200.000 de euro pentru anul viitor”, spune el, “iar pentru a evita o problemă cu stocul de locuințe, aceasta ar trebui să se aplice doar proprietăților nou construite cu o vechime de până la 5 ani”.”

În mod similar, pragul ar putea fi redus pentru cei care investesc în sate mici cu scopul dezvoltării turismului sau al creării de locuințe pentru studenți sau de locuințe la prețuri accesibile.

“Programul de investiții cu vize de aur nu este un program rău, doar că nu îl operăm cum trebuie”, spune Bakas.

scroll to top