”Nu înceta să te panichezi!” | Postarea ciudată a președintelui provoacă haz și îngrijorare

, ,
Autor:    -  
Grayscale photo of a man open his mouth
Fotografie de Alexander Krivitskiy pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a postat luni seara, simultan pe conturile sale de X, Facebook și Bluesky, probabil pentru a se asigura că mesajul său va ajunge la toți urmăritorii săi, un mesaj criptat și sumbru are un mesaj sumbru pentru lume: ”Nu înceta niciodată să intri în panică!” Reacțiile compatrioților săi au fost dintre cele mai diverse, de la amuzament temperat, la îngrijorare sau furie, transmite publicația letonă Jauns.

Sfaturile anxioase ale președintelui Rinkēvičs ajung în mediul online într-un moment precar pentru arhitectura de securitate a Europei și pentru relațiile transatlantice în noua administrație a lui Donald Trump, iar contextul politic pare să fi fost cel care l-a determinat pe președinte să publice postarea.

Mai mulți lideri europeni, de pe lista cărora au lipsit reprezentanții tuturor celor trei state baltice, s-au reunit luni la Paris în încercarea de a găsi un răspuns unitar la furtuna politică provocată de Trump, care ține Europa departe de discuțiile purtate în Arabia Saudită cu delegația Rusiei despre demararea negocierilor în vederea opririi războiului Rusiei din Ucraina.

În același context, șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a transmis săptămâna trecută, în cadrul Conferinței de Securitate de la München, un avertisment sever către europeni, în sensul că prezența trupelor americane în Europa ”nu va dura pe vecie”, amenințând cu modificarea acordului transatlantic de securitate în vigoare în ultimii 75 de ani.

Rinkēvičs, fost ministru de externe al Letoniei până la alegerile din 2023, când a fost ales președinte, este unul dintre liderii politici europeni care avertizează încă de acum mult timp în legătură cu comportamentul agresiv al Federației Ruse în estul Europei, chiar cu mult înainte de invadarea Ucrainei, în urmă cu trei ani.

De altfel, din punctul de vedere al Letoniei și al celorlalte țări baltice, aflate la granița UE și NATO cu Rusia și care au fost sub ocupație sovietică zeci de ani la rând, soarta și existența Ucrainei reprezintă mai mult chiar decât pentru alți europeni, fiind o chestiune de supraviețuire națională. În acest context, capitala letonă Riga găzduiește în mod regulat rotații ale trupelor americane, ca parte a eforturilor de a consolida flancul estic al NATO.

Reacții amestecate ale internauților letoni

Utilizatorii rețelelor sociale au reacționat amestecat: unii s-au panicat, după sfatul președintelui, și au continuat să pună întrebări în așa fel încât să își dea seama mai bine de înțelesurile spuselor lui Rinkēvičs. Alții au preferat să interpreteze postarea drept o glumă sau o ironie despre situația actuală din țară.

”Nu este momentul pentru glumițe și poze cu pisici”,

a scris utilizatorul „X” Līva, ca răspuns la declarația președintelui.

Annie, pe de altă parte, se plânge că oamenilor li se oferă doar indicii, însă nicio informație reală.

”Îmi pare rău, dar aceasta este o postare absolut lipsită de gust, într-un moment în care toată lumea este deja stresată mai mult decât ar fi necesar”,

subliniază Iveta.

Un alt utilizator, Uldis, a cerut informații mai detaliate, precizând că ”o astfel de postare nu este de natură să liniștească lumea, ci, dimpotrivă, chiar creează un sentiment de panică”.

Părerea experților: atenție la mesajele ambigue!

Analiștii politici de la Riga sunt de părere că o astfel de postare a președintelui ar putea afecta sentimentul publicului și încrederea în guvern. Unii experți consideră că Rinkēvičs, cu apetitul său recunoscut de a isca diverse discuții publice, ar putea avea intenția de a atrage atenția publicului asupra unor probleme mai grave decât par, care necesită soluții urgente.

După ample discuții prin comentariile la postările sale, președintele leton a venit și cu o explicație sumară, spunând că postarea a fost gândită ca un comentariu ironic asupra reacției societății la provocările actuale. Astfel, spune Rinkēvičs, el vrusese să sublinieze tocmai contrariul, și anume că panica este o soluție ineficientă de rezolvare a problemelor, încurajându-i pe oameni să rămână calmi și să gândească logic, oricât de dificile ar fi circumstanțele.

Acest incident dezvăluie importanța încadrării corecte a mesajelor emise pe rețelele de socializare, mai ales atunci când acestea vin de la persoane publice, consideră experții letoni.

Aceștia mai adaugă că ironia președintelui ar putea fi mult prea fină, iar publicul să nu înțeleagă adevăratele intenții de comunicare ale lui și ironia cu care el tratează diferitele situații complicate cu care se confruntă. Pe de altă parte, mesajul său poate servi ca o pildă a faptului că o abordare plină de umor este uneori binevenită, dar, în același timp, poate conduce și la neînțelegeri și la creșterea anxietății sociale, concluzionează ei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!