Închide

Nu se joacă, dar se plătește. Wimbledon oferă jucătorilor premii de 10 mil. de lire sterline

Avatar
B Halep 1855 190715

Simona Halep, câștigătoarea ediției 2019 / sursă foto: wimbledon.com

Timp de citire: 4 minute

Turneul de Grand Slam de la Wimbledon vine cu o veste grozavă pentru tenis în această perioadă dificilă, de pauză forțată. Clubul de Tenis All England Lawn (AELTC) va oferi premii în bani tuturor jucătorilor care ar fi urmat să joace la turneul de anul acesta, din asigurarea de pandemie. 

Wimbledon este singurul Grand Slam care beneficiază de tipul acesta de asigurare, pentru care a plătit în ultimii 17 ani o primă anuală de peste 1,5 milioane de lire sterline.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al turneului, AELTC detaliază decizia distribuirii premiilor în bani, anunțând, de asemenea, modificarea sistemului de alocare a capilor de serie ATP.

Potrivit datelor transmise de AELTC, clubul și-a concentrat eforturile pe sprijinirea celor mai afectați de pandemia coronavirusului (COVID-19) la nivel local, național și internațional.

Aceste eforturi au inclus fondul de coronavirus al Fundației Wimbledon de 1,2 milioane lire sterline, pentru a sprijini organizațiile de caritate, care combat efectele crizei, donațiile de căpșuni, prosoape și mingi destinate Campionatelor 2020, distribuirea de mese calde zilnice celor care au nevoie în comunitatea locală, contribuții la Programul de susținere a jucătorilor și fondul de tenis pentru jucătorii din scaune cu rotile, instituit de organele de conducere ale tenisului mondial și nu în ultimul rând elaborarea unei scheme de strângere de fonduri pentru antrenori.

“Cea mai importantă în mintea noastră a fost responsabilitatea de a face ceea ce putem pentru acele grupuri care se bazează pe Wimbledon pentru traiul lor de zi cu zi și sunt parte integrantă în procesul de organizare a turneului. Ca atare, AELTC este încântată să anunțe că, în urma consultării cu privire la polița noastră de asigurare pentru anulare, suntem acum în poziția de a aloca premii în bani celor 620 de jucători al căror clasament mondial le-ar fi permis să joace în ediția 2020 pe tabloul principal, dar și pe tabloul de calificări”,

a declarat prestigiosul club de tenis englez.

AELTC va distribui premii în bani pe baza clasamentului mondial, într-un total convenit de 10 milioane de lire sterline.

224 de jucători care ar fi concurat în calificări vor primi fiecare 12.500 de lire sterline; 256 de jucători care ar fi concurat direct pe tabloul principal vor primi 25.000 de lire sterline; 120 de jucători care ar fi concurat la dublu pe tabloul principal vor primi 6.250 de lire sterline; 16 jucători care ar fi concurat la proba pentru scaune cu rotile vor primi fiecare 6.000 de lire sterline; iar patru jucători care ar fi concurat la proba pentru scaune cu rotile, categoria Quad, vor primi câte 5.000 de lire sterline. Toți jucătorii vor fi remunerați pentru participarea la o singură probă.

Richard Lewis CBE, directorul general AELTC, a comentat:

„În urma anulării Campionatelor, ne-am îndreptat atenția asupra modului în care îi putem ajuta și noi pe cei care ajută an de an ca Wimbledon să se întâmple. Știm că aceste luni de incertitudine au fost foarte îngrijorătoare pentru aceste grupuri, inclusiv pentru jucători, dintre care mulți s-au confruntat cu dificultăți financiare în această perioadă și care ar fi anticipat destul de corect oportunitatea de a câștiga premii la Wimbledon, pe baza clasamentului lor mondial. Ne bucurăm că polița noastră de asigurare ne-a permis să recunoaștem impactul anulării asupra jucătorilor și că putem fi acum în poziția de a oferi această plată ca recompensă pentru munca grea pe care au investit-o în construirea clasamentului lor până la un loc care le-ar fi asigurat intrarea directă în Campionatele 2020 ”.

AELTC a recunoscut, de asemenea, impactul semnificativ al anulării și absența veniturilor din partea Campionatelor asupra comunității oficiale, fără de care evenimentul nu ar putea fi pus în scenă. Drept urmare, AELTC a colaborat cu LTA, organul de conducere al tenisului din Marea Britanie, pentru a oferi o plată oficialilor autorizați de la LTA care ar fi lucrat la Campionatele din acest an, precum și unei serii de oficiali internaționali, toate, “persoane cu înaltă calificare, vitale pentru succesul Campionatelor”.

AELTC a început să ia în considerare și scenarii pentru Campionatele 2021 și nu numai.

Un alt anunț de impact al ilustrului club de tenis este legat de schimbarea formulei de calcul a capilor de serie de la Wimbledon, care în competiția ATP lua în considerare și rezultatele de pe iarbă din ultimii ani. Începând cu anul viitor, această formulă nu va mai fi aplicată, urmând ca alocarea capilor de serie să se facă exclusiv în baza clasamentului ATP.

“De la Campionatele de anul trecut, am avut, de asemenea, timp pentru a lua în considerare evoluția sportului și mecanismele de alocare a capilor de serie pentru Wimbledon. Având în vedere calitatea concurenței, a divertismentului și a terenurilor de iarbă moderne, în urma discuțiilor detaliate cu grupurile de jucători, AELTC a decis că formula de alocare a capilor de serie  folosită din 2002 și-a servit vremea, iar începând din 2021 alocarea capilor de serie în competiția masculină să se bazeze numai pe clasamentul ATP. Nu va fi modificată metoda de alocare a capilor de serie din competiția feminină (WTA).”

Potrivit comunicatului AELTC, ediția de anul viitor, cu numărul 134, va fi organizată în perioada 28 iunie – 11 iulie 2021.

scroll to top